Píše se rok 2047 a Země již zažila několik bitev s nepřátelskou mimozemskou rasou Cephů. Vy jste Prorok, poslední z týmu geneticky vylepšených vojáků se speciálním oblekem oplývajícím zvláštními schopnostmi. Společně se starým známým Psychem se vydáváte na cestu zabránit nepřátelské organizaci Cell využití mimozemských technologií, které by mohly zničit lidstvo. Jak ale Prorokovy vize napovídají, vetřelci ještě neřekli poslední slovo.

Supervýkonný nano-oblek

Crysis 3 je střílečkou z první osoby (FPS) se spoustou možností. Váš nano-oblek je vybaven neviditelnou technologií, která z vás ve spojitosti s lukem, který se představuje poprvé v sérii, udělá neviditelného predátora, který zabíjí potichu. Hra totiž nabízí i kradmé řešení konfliktů. Váš oblek má i vizor, kterým můžete označit nepřátele, hackovat miny aby nevybuchovaly, střílny, aby se obrátily proti nepřátelům nebo samotné mechanické protivníky a vyřadit je z provozu. Lze využít i štít a posílit tak svou obranyschopnost. A vaše schopnosti lze během hraní ještě vylepšit.

Prorok v zatopeném New Yorku – všechny lokace jsou nádherné
Autor: Electronic Arts

Rozlehlé úrovně plné nepřátel

Ke střelbě můžete využít nepřeberné množství zbraní, od pistolí, lehkých i těžkých kulometů, přes brokovnice, odstřelovačky, až po raketomety. Využít lze krátkodobě i mimozemské pušky a kanóny. Pálit lze i z vozidel, kterých ve hře však příliš není, takže si je užijete jen na chvilku. Ale stojí to za to. Crysis 3 kombinuje design levelů z prvního i druhého dílu. Budete tak procházet laboratořemi a úzkými chodbami, abyste se pak podívali do obřích otevřených prostor, kde na vás budou nepřátelé nabíhat ze všech stran.

Ta nejlepší grafika současnosti

Umělá inteligence protivníků je totiž na velmi vysoké úrovni. Taktizují, útočí ze všech směrů a utíkají do krytů v případě ohrožení. To platí o lidech i mimozemšťanech. Veškerý postup hrou, včetně bojů, lze vždy řešit několika způsoby. Kampaň není nejdelší, jak už u FPS bývá, ale má temný příběh, v rámci žánru zajímavé postavy a vás bude zajímat, co s hlavními hrdiny bude dál. Grafická stránka hry je úchvatná a ukazuje, co nejvýkonnější PC a současné konzole dokážou. Je to top! Absolutní viditelnost v obřích lokacích, světelné i částicové efekty, plynulá animace a detailní modely postav. Na počítačích vypadá hra samozřejmě lépe, ale je o to náročnější na hardware.

Fotogalerie
6 fotografií

Božská hra po internetu 

Hra více hráčů po internetu je nebe samo. K dispozici je 12 rozlehlých map s osmi herními režimy. Od klasických klání všichni proti všem, týmové variantě, přes režimy s chráněním objektů jako cash sites a spears až po geniální mód lovec. V něm se hráč ujme role neviditelného predátora, který loví ostatní ozbrojené hráče bez obleků. Režimů, ve kterých se utkávají hráči vyzbrojení obleky proti druhému týmu bez nich, je zde více. Veškerou výzbroj je i zde možné vylepšovat a upravovat podle svého gusta. Crysis 3 sice není hrou, která by přinesla do žánru FPS něco nového, ale je to extratřída, kterou by si každý její fanda měl zahrát. O zábavu nikdy nebude nouze.

 

Hodnocení Blesk.cz: 8/10

 

Plusy:

Bezkonkurenční grafika

Skvělá umělá inteligence nepřátel

Akční hratelnost s kradmými prvky

Možnost řešit problémy několika způsoby

Poutavý příběh

Rozlehlé lokace

Geniální online multiplayer

 

Minusy:

Kratší kampaň

Vozidel by mohlo být více

 

Infobox

Datum vydání: 21. únor 2013

Platformy: Xbox 360, PlayStation 3, PC

Cena: 1599 Kč (konzole) 1299 Kč (PC)

Výrobce: Crytek

Vydavatel: Electronic Arts

Distributor v ČR: Electronic Arts

Jazyk: AJ + CZ titulky