„Velmi lituji toho, že jsem sám způsobil svému tělu takové fyzické újmy. Kouření, hloupé pády z koně a z motorky, úrazy z amerického fotbalu, potápění a z různých kaskadérských kousků. To všechno mi teď připadá poněkud hloupé. Psychicky jsem na tom pořád dobře, ale fyzicky? Moje tělo nezvládá bojovat s takovou nemocí, jakou je rakovina,“ uvádí na stránkách své knihy Swayze, který na rukopisu spolupracoval se svou manželkou Lisou Niemi (52).
Swayze vzpomíná, že poprvé si všiml svého uvadající zdraví koncem roku 2007. A pak, po několika lékařských vyšetřeních, doktoři řekli krutou pravdu jeho ženě. „Řekli, že mám jen pětiprocentní šanci na uzdravení,“ napsal Swayze.

Herec se ale nevzdával a stále s nemocí bojoval. Přitom nevypustil ani filmování. Zavolal producentovi Jamiemu Erlichtovi ze společnosti Sony, který měl produkoval seriál »Beast«. Řekl mu: „Chlapi, mám pro vás pár příšerných zpráv. Ale pokud budete trpěliví a budete stát při mně, vrátím se do práce a ten seriál doděláme. Jsem pořád ve skvělé kondici. Jsem kovboj. Jsem tanečník. Já tu nemoc porazím.“

Swayze sice rakovinu neporazil, ale pro štáb seriálu se stal hrdinou. „Byl neustále vrcholně soustředěný. Pracoval 12 hodin denně a nebral žádné léky na tišení bolesti,“ vzpomíná jeden z techniků. Swayze nakonec natočil všech 12 epizod.

Nyní se ale Patrick pomalu loučí se životem. Na svém ranči mu jedinou společnost dělají jeho žena Lisa, která mu je manželkou po 33 let, a bratr Donny...