To, co Smoljaka se Svěrákem především spojovalo, bylo společné dítě. Fiktivní Jára Cimrman, kterého před více než čtyřiceti lety vymysleli spolu se založením jeho divadla. A dohodli se, že Cimrman bude vždycky jen jejich výsostně společným projektem. To se také stalo. S výjimkou hry Vyšetřování ztráty třídní knihy, která byla pouze z pera Ladislava Smoljaka. A no ji měl ze všech cimrmanovských děl nejradši.

Otázkou je, kolik her, zdali ještě vůbec nějakou, by tito muži, víc než sedmdesátníci, napsali. Nejspíš žádnou. Únava věku, možná i únava tématu. „Necháme to osudu“, říkali oba. „Zánik divadla neplánujeme. Chceme, aby se Cimrman hrál jen na našem jevišti. Chráníme si značku i rukopis.“

Ladislav Smoljak ve hře Divadla Járy Cimrmana Záskok, vlevo je Václav Kotek, vpravo Jaroslav Weigel.
Autor: ČTK

Dva životy, jeden Cimrman

Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák. Dva v jednom jménem Cimrman. Měli stejný smysl pro humor, podobné vidění světa, ale v mnohém se lišili. Svěrák byl v páru a především mimo něj distingovanější, intelektuálnější, v recesi jemnější. Oproti Smoljakovi představuje staromilce, který si vystačí s jednou ženou pro život. Třikrát rozvedený Smoljak byl pravým opakem.

Nemusíte si být životě podobní, abyste si v tvůrčí práci rozuměli. Někdy je tomu naopak. Ne nadarmo se říká, že protivy se přitahují. Jistý společný základ ale musíte mít. Smoljak se Svěrákem si před dvěma generacemi velmi pravděpodobně rozuměli víc něž nyní. Postupem času je však rozdílné životy, zkušenosti, samostatné projekty poněkud rozdělily. Ale pupeční šňůru se společným divadlem nikdy neztratili. A neztratí ji ani ti, kteří byli a jsou jeho fanoušky. Tak jedinečného chlapíka Járu Cimrmana rozhodně hned tak někdo, něco nenahradí, i když možná skončí spolu s divadlem.

Smiřme se s tím, že duo Smoljak – Svěrák přestalo existovat. Jako kdysi osud tragicky přetnul partnerství Šimek – Grosman, Suchý – Šlitr. Život už je takový. A Ladislav Smoljak jej statečně ustál do poslední chvíle. Kdyby bylo na něm, zemře na jevišti. Sál na něm do konce sil. Ještě krátce před smrtí.