Smoljakova smrt totiž zřejmě znamená i konec proslulého Járy Cimrmana. Jak se Blesk dozvěděl, bez Smoljaka už žádná nová hra nevznikne. „Ano. Takovou měli spolu pánové Smoljak a Svěrák dohodu,“ potvrdil Blesku Jiří Tušl, Smoljakův přítel producent Supraphonu, který 18 let natáčel veškeré hry dua Smoljak – Svěrák.

Autorské divadlo končí

„Pánové se skutečně dohodli, že když nebudou moci napsat hru společně, žádná nová nevznikne. Zakládali si na tom, že mají autorské divadlo, pro které mohou psát pouze v tandemu,“ vysvětlil Tušl. Další dohoda mezi Smoljakem a Svěrákem byla, že už nikdy nebudou přibírat nové členy do souboru.

„Teď odešel Pavel Vondruška a na odchod se chystají další herci. Anebo umřou, téměř všichni mají už požehnaný věk,“ pokračuje Tušl. Zdeněk Svěrák prý bude podle Tušla určitě chtít ještě nějaký čas utáhnout divadlo starými hrami, déle než rok to ale podle něj nedokáže. „Nic netrvá věčně a já myslím, že Svěrák už jenom z piety by to bez Smoljaka táhnout nechtěl,“ míní Tušl. „Pro divadlo je Smoljakova smrt opravdu rána. Prostě konečná,“ potvrzuje Tuškova slova i Vondruška.

Zdeněk Svěrák prý bude podle Tušla určitě chtít ještě nějaký čas utáhnout divadlo starými hrami, déle než rok to ale podle něj nedokáže. „Nic netrvá věčně a já myslím, že Svěrák už jenom z piety by to bez Smoljaka táhnout nechtěl,“ míní Tušl.

Pavel Vondruška: Je to konec

„Pro divadlo je Smoljakova smrt opravdu rána. Prostě konečná,“ potvrzuje Tuškova slova i Vondruška: „Už špatně slyším.“

A není sám, kdo se na odchod od Cimrmanů připravuje. Členové jsou staří, zdraví jim neslouží a noví členové souboru se už nepřijímají. Vondruškovi to je líto, ale, jak říká, všechno musí někdy skončit.

Vondruška má na Smoljaka ale i jiné vzpomínky než pracovní. Pár let poté, co si pořídil chatu na Slapech, se dozvěděl, že bude mít nového souseda. „A ejhle, byl to Smoljak,“ popisuje a vzpomíná, jaký byl Smoljak "drzoun". „Měl psa, a když šel s ním na procházku, nechodil nikdy po cestičkách, ale drze nám všem přes zahrady,“ prozradil s úsměvem a okamžitě dodal: "Odpustil jsem mu, protože jsem si ho moc vážil za jeho hudebnost."

Smoljakův soused Velčovský: Divadlo už nestihnu...

Desítky let se na úzkém točitém schodišti pražského domu jen pár metrů od staroměstského orloje potkával Ladislav Smoljak (†78) se svým sousedem, akademickým malířem Josefem Velčovským (64).

"Ladislav mě pokaždé zval do divadla, už to nestihnu. Mrzí mě to, člověk má pořád spoustu práce a všechno odkládá, až to už nejde," posmutněl známý malíř. "Je mi líto, že Smoljak zemřel. Nevěřil jsem, že je tak nemocný, pořád se usmíval. Znám jeho dcery, mám s ním spojené dlouhé roky života," dodal Velčovský.

Na dveře Divadla Járy Cimrmana někdo v neděli umístil květinu...

Na dveře Divadla Járy Cimrmana někdo umístil květinu...
Autor: Jiří Hadač