Bída byla patrná již na slavnostním zahájení a ještě hůře dopadlo potřebný glamour lesk postrádající finále. Nedostávalo se nosných celebrit, excelentních rób, řada zúčastněných laťky gala, dress code black tie nedosahovala. Civilní hollywoodská herečka Laura Dern či Miroslav Donutil spolu s elegantním prezidentem festivalu Bartoškou poptávku davu po oslnivosti mohli těžko uspokojit. Aniž bych se chtěla kohokoli dotknout, šlo o esenci průměrnosti, sešlost pěšáků…

Omamná nebyla ani paráda, jež k podívané patří, nahrává atmosféře výjimečnosti, je nedílnou součástí exhibice na rudém koberci. Velké toalety byly oproti krátkým šatům, koktejlkám všeho druhu v menšině. A kdejaká kreace měla kvalitu díla švadlenky z provinčního salonu na rynku. Outfitů, jež zaujaly, příliš nebylo.

Někdo může namítnout, že se přece jednalo o svátek kinematografie, filmové zážitky, nikoli hadříky, kabelky, botičky, smokingy. Jenže ony ke glamour světu stříbrného plátna neodmyslitelně náleží, na atraktivitě cirkusu, jak už bylo zmíněno, se podílí. Značná část veřejnosti po takové show prahne, exhibice hvězd na tepichu pro vyvolené je pro ně pokračováním bijáku a pro někoho je to vjem srovnatelný, někdy atraktivnější.

Jedna dáma z přátel na face booku, která si letošní Vary dala, poznamenala, že i přes výtečnou nabídku filmů má dojem, že na MFFKV dolehla krize, i když neví, zda to je krize finanční, či zákulisní… Každopádně tato poznámka provokuje k diskuzi. První část komentované módní policie ze slavnostního zakončení je na Blesk.cz od sobotní noci, toto je druhý díl, jenž potvrzuje, že soumrak glamour nebe na MFFKV nastal.

somerová
Autor: Herminapress.cz

Olga Sommerová

Beztvaře působící šaty nad kotníky a silné krepsilonové punčochy, rozšlápnuté střevíce s páskem přes nárt, jež se s etiketou gala večera, zadáním black tie těžce míjejí. Plus velký hedvábný šátek, jenž měl celku dodat lesku a monolit černé každopádně oživil. V takovém outfitu paní režisérka přebírala Cenu diváků za dokument o Martě Kubišové.

šoralová
Autor: Herminapress.cz

Lucie Šoralová

Exoticky vypadající Slovenka, družka komponisty Ondřeje Soukupa, muzikálová herečka Šoralová zvolila příliš krátké, dress code akce neodpovídající šatičky. Do uší zavěsila rudá cingrlátka, přidala nevhodnou štepovanou kabelku přes rameno a obula robustní lodičky. Tohle by neprošlo ani na maturitním plese, natož na slavnostním ceremoniálu končícího mezinárodního filmového festivalu kategorie A.

donutil
Autor: Herminapress.cz

Miroslav Donutil s manželkou Zuzanou

Populární herec a jeho žena do filmových Varů každoročně zavítají, ale letos na zahájení chyběli. Závěr si však ujít nenechali a v páru ukázali, jak má gala outfit vypadat. Nutno říci, že spolu s manželi Bartoškovými patřili k světlým výjimkám. Róba paní Zuzany je nadčasová, působí dramaticky a zároveň střízlivě. Vystačí si s efektem korzetového živůtku, krinolínové sukně se slupkou vyšívaného tylu. Doplňky hrají a jeho kravata celou parádu dotahuje.

issová
Autor: Herminapress.cz

Klára Issová

Ani tato herečka si festival ve Varech ujít nenechá, jezdí na něj rok co rok. Tentokrát na slavnostním zakončení pózovala na koberci v přísné, ke krku uzavřené toaletě se sošnou vlečkou (viz první část módního komentáře ze závěru festivalu). Na after party v hotelu Pupp se jako z mála převlékla. Zvonově rozevláté šaty vyznívají příjemně, sandálky jsou dobrý akcent, ale bundička je sporná. Dost omletý fór hry s kontrasty stylu…

michal dlouhý
Autor: Herminapress.cz

Michal Dlouhý s chotí

Standard, milý standard, jenž ničím neoslovuje. Jak se říká, nic proti ničemu, chce podotknout na adresu herce a jeho blond manželky. Kapesníček v saku poněkud toporně ladí s barvou róby, akreditační kartička se závěsnou stuhou je bizarním akcentem, jenž by etikety znalý elegán nikdy nepřipustil.

dvořák
Autor: Herminapress.cz

Michal Dvořák s manželkou

Klávesista z jemně vzkříšené skupiny Lucie spolu s chotí DJ Luccou zdobili na slavnostním zahájení i v gala finále filmového festivalu. V porovnání s ostatními představovali vyšší průměr a dojem dokonalosti vždy kazil nějaký otazník. Zde je jím výrazný, na tak velké ploše diskutabilní vzor šatů a také spojení náušnic a masivního náramku, jež se stylově třískají.