"Bratrova smrt mě velmi překvapila, jsem z toho v šoku. Zatím nedokážu úplně pochopit, proč se to stalo, i když zdravotně si prodělal své. Ale od něho bych takové řešení nepředpokládal. Promiňte, nechci se k tomu vyjadřovat,“ sdělil serveru novinky.cz Štěpánkův zdrcený bratr Petr.

Tělo našla manželka

Tělo herce našla na zemi manželka Jaroslava Tvrzníková (70) v jeho pracovně. Martin Štěpánek si prostřelil hlavu střelnou zbraní. "Štěpánka našla manželka a ihned volala záchranku," řekl Blesk.cz svědek tragédie. Lékaři už ale mohli jen potvrdit Štěpánkovu smrt.

"Předběžně vylučujeme cizí zavinění. Věc je v šetření," řekla ve čtvrtek večer ke smutné události policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Přenosilová: Byl těžce nemocný...

Co děsivému činu předcházelo, není zatím jasné. Martin Štěpánek se opakovaně neúspěšně léčil ze závislosti na alkoholu. K tomu se přidaly zřejmě vážné zdravotní problémy.

"Vím, že mu něco ošklivého operovali v krku a že byl velmi těžce nemocný," řekla o Štěpánkově smrti zpěvačka Yvonne Přenosilová. Podle dalších kolegových herců byly Štěpánkovy poslední dny soubojem s bolestí. Hovořilo se o rakovině v posledním stadiu.

Fotogalerie
8 fotografií

Štěpánek po celý život bojoval se závislostí na alkoholu, mnohokrát pobýval v protialkoholních léčebnách. Své závislosti se nedokázal nikdy opravdu zbavit. V poslední době se k závislosti na alkoholu přidala i rakovina a herec se zoufale snažil tuto nemoc porazit. Podle posledních informací měl ve čtvrtek ještě navštívit lékaře, nikoli však onkology kvůli boji s nádorem, ale kvůli bolestem zad, které ho také sužovaly. Zatím není jasné, zda nechal dopis na rozloučenou, v němž by svůj čin vysvětlil.

Kdo byl herec Martin Štěpánek

Martin Štěpánek se narodil 11. ledna 1947 v Praze v herecké rodině. Byl synem herce Zdeňka Štěpánka, bratr herců Jany a Petra Štěpánkových a Kristiny Taberyové.

Absolvoval Divadelní akademii múzických umění (DAMU), Praha, 1969, členem činohry Národního divadla v Praze byl v letech 1969-1973, ale musel odejít z politických důvodů, stejně jako z Činoherního klubu, kde působil v letech 1973-1976.

Když v roce 1981 dostal ultimátum - buď kandidatura na členství v KSČ nebo výpověď - emigroval s rodinou během dovolené v Rakousku a požádal o politický azyl. V zahraničí působil jako herec v rakouském divadle Theater der Komödianten ve Vídni a později v mnichovském Theater ensemble V.M., kde byl v letech 1983-1987.

V roce 1994 přesídlil do Prahy a od 4.9.2006-9.1.2007 působil jako ministr kultury. Měl dvě děti Jana (40) a Josefinu (33).

V čem také hrál

● Letiště (seriál, 2006)

● Pojišťovna štěstí (seriál, 2004)

● Hříchy pro diváky detektivek (seriál, 1995)

● Ten svetr si nesvlíkej (film, 1980)

● Tajemství proutěného košíku (seriál, 1977)

● Žena za pultem (seriál, 1977)

● 30 případů majora Zemana (seriál, 1974)

● Vlak do stanice nebe (film, 1972)

● Čtyři vraždy stačí, drahoušku (film, 1970)

● Hříšní lidé města pražského (seriál, 1968)

● Obžalovaný (film, 1964)

Další podrobnosti tragédii čtěte v pátečním tištěném Blesku.