V roce 2006, kdy Štěpánek přijal nabídku stát se ministrem kultury, si na krku nahmatal bulku, která obsahovala rakovinné buňky.

Nádor si našel sám

"Na krku se mi udělala taková bulka a já jsem tomu dlouho nevěnoval pozornost, ale pak mi to začalo vadit," řekl v roce 2007 v pořadu České televize 13. komnata.

Štěpánek ihned podstoupil vyšetření a lékaři mu oznámili, že našli rakovinné buňky. "To nebyla dobrá zpráva, ale jelikož jsem pozitivista, tak jsem si z toho moc nedělal.  Ale pan profesor se správně rozhodl, že toho vezme víc. Já jsem to deklaroval jako takovou banální situaci, ale nikdy mě nenapadlo, vzdát se funkce ministra," říká v dokumentu herec.

Manželka byla proti funkci ve vládě

"Nebyla jsem nadšená, že Martin funkci přijal, pro mě bylo důležitější zdraví. Ptala jsem se ho, jestli to nechce vzdá. Ale na druhé straně jsem zjišťovala, že tu práci má rád, tak jsem mu to moc přála," popsala těžkou životní zkoušku manželka Jaroslava Tvrzníková.

Po operaci se Štěpánkovi přestaly v místě, kde mu lékaři odstranili nádor, tvořit sliny. "Musím mít u sebe pořád vodu, protože všechno je v místě spálený," vysvětloval exministr. Štěpánek nakonec ve funkci ministra kultury setrval jen krátce. Takzvaná první vláda Mirka Topolánka nezískala důvěru Poslanecké sněmovny a po čtyřech měsících podala demisi.

Miloval cigarety

I přes vážné onemocnění a doporučení lékařů, aby s kouřením přestal, Štěpánek stále holdoval tabáku. "Mně to strašně chutná. Vím, že je to škodlivé a nikomu to neprospívá, ale já to mám rád. Třeba někdy v budoucnu přestanu," přesvědčoval okolí.

Ale i přes sliby nikdy se zlozvykem neskončil. Až do svého dobrovolného odchodu ze světa si dopřával okolo dvou krabiček cigaret denně.

Fotogalerie
4 fotografie