S takovouhle volební účastí si můžeme tu svoji demokracii strčit za klobouk. K čemu nám je, když je nám jedno? Ach jo, modlím se, abychom ten klobouk pak nebyli nuceni i sníst,“ napsal Klus na svůj stovkami tisíc lidí sledovaný facebookový profil jen krátce po uzavření volebních místností.

A následně se strhla mela. Fanoušci se do něj obuli, že on, který sám odvolit nedokázal, někoho kritizuje. Proto se zpěvák následně rozepsal, aby znovu vysvětlil, co se stalo a jak to svým statusem myslel.

„Dodatek 13.01.: Hodně z vás mi tu píše, že jsem nevolil, tak že nemám co pindat, proto dovolte ještě jednou k naší volbě/nevolbě. Má práce mi dovoluje vzít si dovolenou jen v lednu, proto si s rodinou děláme léto v zimě. Stran voleb si vždy vyřizuji volební průkaz, který na území ČR umožňuje volit kdekoli a v zahraničí na kterémkoli velvyslanectví, či honorárním konzulátu. Toto garantuje samo ministerstvo a z vlastní zkušenosti jsem nikdy problém neměl. Tady, kde jsme, velvyslanectví není, proto jsme museli vyrazit přes oceán do Toronta.

Dostali jsme vízum, koupili letenky a vyrazili. Na letišti nás z fronty vytáhla úřednice a odebrala nám pasy. Po dvou hodinách, kdy se mělo letadlo odlepit od země, jsme stále nevěděli, co se děje. Nakonec jsme se dozvěděli, že způsob, kterým Kanadu hodláme navštívit, aneb na otočku, se tamnímu imigračnímu úřadu jeví krajně podezřele a do letadla nás nepustili. Nic neočekávanějšího se stát nemohlo a věřte, že mě to vzhledem k mým vyjádřením zde mrzelo a mrzí.

Klus: Pro pragmatika je volební účast úspěch...

Věřím však a není to omluva, že náš příběh motivoval spoustu těch, kteří by jinak volit nešli, usuzuji tak z vašich reakcí pod našimi příspěvky z letiště a děkuji za to. Zároveň si myslím, že mohu mít svědomí čisté a tím pádem se vyjádřit k tomu, že mi volební účast připadá nízká, samozřejmě ne z pohledu pragmatika, ten jistě může vzhledem k roku 2013 hovořit o úspěchu, ale já jsem přiznanej idealista a světlou budoucnost vidím v občanské aktivizaci, tedy v tom, že svou možnost svobodné volby budeme využívat na maximum,“ napsal Tomáš Klus, aby zachránil a dovysvětlil, co tím vším vlastně myslel. Ačkoli pak několik hodin odpovídal na komentáře, které mu lidi psali, nedalo mu to a nakonec se znovu všem omluvil.

„Omlouvám se. Zpětně, když si to po sobě čtu, prost emocí.. zjišťuji, že jsem udělal, co chci dělat nejmíň na světě - vzbudil blbou náladu. Prostě mi jen bylo líto, že ten bombastickej povyk, co kolem voleb byl, nepřinesl kýžené ovoce (samozřejmě z mého úhlu pohledu ) a to, že politikům obecně ukážeme, že jsme v pozoru, že je nás hodně a že čas letargie minul.

Samozřejmě hraje roli má netrpělivost s chodem věcí, kdy je mi málo i to, že jakýs takýs nárůst zájmu z naší strany je a to byl fakt, který jsem měl vyzdvihnout, ne zas na vrcholu euforie, že alespoň z mého úhlu pohledu to nedopadlo vůbec špatně, zase tnout do živýho kritikou těch, k nimž má slova stejně nedolehnou. Tak znova, děkuji všem, co byli volit, a slibuji, že příště si napočítám do desíti, než začnu psát,“ napsal Klus a přiznal, že při druhém kole si opět koupí letenky a pokusí se odletět volit na nějakou českou ambasádu či konzulát, kam ho tentokrát snad pustí. Jak podotkla jedna z fanynek, budou to nejspíš nejdražší volební hlasy letošních voleb.

Volební účast v prezidentských volbách

Volební účast v prvním kole letošních prezidentských voleb byla 61,92%. Překonala tak minulou volbu prezidenta v roce 2013. Tehdy přišlo k urnám 61,31% oprávněných voličů, což je o 0,61% méně. Ve druhém kole první přímé volby prezidenta ale přišlo podpořit svého kandidáta jen 59,11% voličů. Sázkové kanceláře již vypsaly kurzy pro volební účast v prezidentských volbách 2018. Podle nich by volební účast neměla přesáhnout 61 procent.

Prezidentské volby 2018 - výsledky, debaty kandidátů a aktuální zpravodajství najdete zde >>>

Fotogalerie
15 fotografií