Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Odvolávám, co jsem odvolal: Balvín musel vrátit ředitele Národního zpět

Autor: ljš - 
2. srpna 2013
09:49

Téměř tak rychle, jak nový ministr kultury Jiří Balvín odvolal ředitele Národního divadla Jana Buriana, tak ho zase bleskově vrátil do funkce zpátky. Nařídil mu to premiér Jiří Rusnok poté, co desítka předních herců činoherního souboru dala výpověď. Jestli by se pan ministr neměl raději vrátit k vymetání večírků a pití svíčky, které ho tak proslavilo...

Když neměl rozum Balvín, musel zakročit premiér Jiří Rusnok. Ten mu nařídil, aby Jana Buriana, kterého ve čtvrtek odvolal, do pozice ředitele Národního divadla vrátil. Učinil tak krátce po poledni.

Nový šéf kultury, který je členem vlády odborníků, je tak prvním ministrem, který si do personálního obsazení ve svém resortu nechal mluvit premiérem a připomíná spíše loutku. Slogan "Odvolávám, co jsem odvolal" by si mohl nechat vytesat nad vchod do budovy ministerstva.

"Pan ministr měl poněkud naivní romantickou představu, že by bylo dobře, aby byly v kultuře obsazovány otevřeným výběrovým řízením. Ale jak se ukazuje, kulturní fronta toho nežádá. Kulturní fronta žádá toho, aby z jejich středu se vždycky vybral jeden předem určený zájemce, nejlepší osoba, a tak toho budou mít," řekl serveru Aktuálně.cz Rusnok.

Výpovědi

Výpověď z Národního divadla podali podle České televize nejprve herci Ondřej Pavelka, Richard Krajčo a David Prachař.  "Situace kolem Národního divadla a ministra Balvína mě donutila k mé rezignaci v souboru činohry naší první scény," uvedl na facebooku frontmen kapely Kryštof.

Následovala je pak další velká jména jako Miroslav Donutil, Jan Dolanský, Martin Pechlát, Filip Rajmont, Alois Švehlík, Pavla Beretová a Eva Salzmannová.

 

fandamilan ( 3. srpna 2013 12:41 )

Balvín zklamal.Až na Donutila tam žádný solidní herec či herečka není.Ti co se snaží být herci jsou jen poskokové pravice.Měl je vyhodit všechny.

horacio007 ( 3. srpna 2013 00:03 )

horacio007 ( 3. srpna 2013 00:02 )

horacio007 ( 3. srpna 2013 00:02 )

Aby ses nep.os.ra.l ty rudej kašpare!

itartas ( 2. srpna 2013 20:32 )

Zobrazit celou diskusi