Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Sebejistý Rusnok: Vládnout můžeme i bez důvěry, jako Topolánek!

Autor: ČTK, geo - 
3. srpna 2013
10:54

Vláda Jiřího Rusnoka ještě neprošla hlasováním o důvěře v poslanecké sněmovně, ale premiér už se chystá na vládnutí i bez její podpory. Odvolává se na vládu Mirka Topolánka, která v demisi takto vládla čtyři měsíce a na ústavu.

I bez získání důvěry ve Sněmovně může úřednický kabinet podle ústavy vládnout dál třeba několik měsíců v demisi, řekl premiér Jiří Rusnok serveru Aktuálně.cz. Argumentoval například vládou Mirka Topolánka, která fungovala v demisi přes čtyři měsíce.

Podle Rusnoka legitimita jeho vlády vyplývá z Ústavy České republiky. Když od poslanců jeho kabinet nedostane důvěru, podá demisi, ale i pak prý může vládnout dál. "Z ústavy to možné je, dokonce je to možné z hlediska ústavních zvyklostí. Pokud vím, Topolánkova vláda vládla čtyři a půl měsíce," řekl serveru premiér.

Nejsem zjevení z Marsu

Politické kroky je podle něj možné po určitou dobu provádět i bez mandátu z voleb či od Sněmovny.  "Dlouhodobě určitě ne. Krátkodobě v našem ústavním systému, jak je zřejmé, tak ano.“ Rusnok poukázal i na ministryni kultury bývalé vlády Hanákovou, která v demisi jmenovala nového šéfa Národní galerie."Čili netvařme se, že se tady ocitlo nějaké zjevení z Marsu, invazivní komando, které najednou v té úžasně fungující české politické kultuře činí nějaké záhadné kroky. Krátkodobě nezbytné manažerské kroky činit je třeba," míní.
    

Poslanci budou jednat o důvěře Rusnokově vládě na schůzi od středy 7. srpna. ODS a TOP 09 budou podle svých zástupců hlasovat proti, ČSSD, KSČM i VV budou o podpoře kabinetu ještě jednat.

y1xcvbnm ( 4. srpna 2013 13:11 )

Už vím koho mě pan Rusnok připomíná,......film marečku podejte mi pero, toho starého učitele, myslím že to hrál pan Kovařík,

anka ( 3. srpna 2013 22:17 )

hm...a ten kdo tam nastupuje se tam uz napakoval a za jeho vedeni byly drahy na tom hure nez ted....takze jaky duvod tam davat znova cloveka, ktery tam uz jednou zklamal????

anka ( 3. srpna 2013 17:27 )

neboji, je ve sluzbach prognostika... a ten si to snad umi spocitat - Takze komuniste ho podpori, cast socialnich demokratu (ktere zeman tak uspesne rozklada) , a pak dalsi prebehlici, kteri budou doufat v nejake korytko....( a proc by nedoufali, zatim tak zeman pracuje)....a kdyz to nevyjde no tak zeman na nejakou parlamentni demokracii kasle, necha tam vladu i bez duvery....a hlavne bude pracovat na tom, aby v pristich volbach vyhrali zemanovci.... no a pak tu budou zemanovci, komunisti, rozbita soc dem i pravice....takze za tu dobu budeme neco jako Belorusko

decathlonova-matka ( 3. srpna 2013 17:26 )

mně je ukradenej Zeman, ale vracet mi ho nemusí

anka ( 3. srpna 2013 17:21 )

no, dejte tomu rok a zemanova strana vyhraje ve volbach....Na ty kecy, ze to delaji pro obcany, ze budou jini, ze to bude vlada odborniku apod....na tech uvari dostatecenou cast nasi populace, kteri uprimne veri jak Zeman se vsemi zamete.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa