O vznik šokujícího dokumentu se postaral otec zemřelého milence princezny Diany Dodiho Mohammed Fayed. Na dokumentu se podílel i otec slavné britské zpěvačky Lilly Allen Keith. Oba tvůrci chtějí dokument odvysílat v pátek na uzavřené projekci. Devadesáti minutový dokument nese název Unlawful Killing (Nezákonné zabití). V Anglii kvůli filmu už protestují, ve Velké Británii se totiž fotka umírající Diany nikdy nezveřejnila a ani nyní se nezveřejní.

K filmu se neveřejně vyjádřili i synové Diany vévoda William a princ Harry. Ti zveřejnění snímku považují za nehoráznost a jsou tím velmi pobouřeni. Ve filmu se objeví fotografie princezny Diany po smrtelné autonehodě v pařížském tunelu Pont de l'Alma. Na snímku lze rozeznat obličej a blond vlasy, není tedy pochyb, že je na fotografii zobrazena právě Lady Diana.

Autoři chtěli podle svých slov veřejnosti odhalit bližší souvislosti a příčiny smrti princezny Diany. Ve filmu se znovu dostává na přetřes i královská rodina a rozvíjí se různé konspirační teorie.

Zveřejněním fotografie je pobouřena nejen celá britská společnost, ale nejvíce rodina a blízcí přátelé. Rosa Monckton, která trávila dovolenou s Dianou několik týdnů před její smrtí prohlásila: "Pokud je to pravda, tak je to naprosto nechutné. Ti lidé se snaží jen vydělat na smrti Diany co nejvíce peněz. Nemám slov..."

Před čtyřmi lety odvysílala TV Channel 4 dokument, který zachycoval poslední hodiny před smrtí princezny Diany. Dokonce zveřejnil i fotografie přímo z autonehody a Dianu, která leží v nemocnici s dýchacím přístrojem na obličeji. Samotná Diana ale nebyla ve filmu zobrazena, buď jí tělo zakrývala postava lékaře nebo jí tvář zakryli.

Fotogalerie
8 fotografií

V Cannes začíná festival

V jihofrancouzském Cannes dnes začíná 64. ročník mezinárodního filmového festivalu, na němž se o nejvyšší poctu - Zlatou palmu - bude ucházet dvacet filmů. Desítky dalších budou promítány v různých festivalových sekcích a víc než 4200 jich organizátoři nabídnou na světovém filmovém trhu, který se v rámci festivalu pořádá.

O žádném filmu se zatím nemluví jako o favoritovi, ale soutěžit budou díla předních světových režisérů. Mezi nimi Kůže, ve které žiji Pedra Almodóvara, Strom života Terrence Malicka nebo Zvolili jsme papeže Nanniho Morettiho.

Zvláštní pocty se na festivalu dostane italskému režisérovi Bernardu Bertoluccimu, který dostane čestnou Zlatou palmu za celoživotní dílo.

Filmoví fanoušci a turisté, jichž se do Cannes sjede kolem 130.000, mají šanci zahlédnout Roberta de Nira, jenž zasedne v čele hlavní festivalové poroty, a další filmové hvězdy, například Brada Pitta s Angelinou Jolie, Catherine Deneveu nebo Mela Gibsona.

Česká republika není v soutěžních kategoriích zastoupena a český film se představí jen v komerční větvi festivalu.