Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Soused, který objevil Ondru: Všechno jsem nahrál na video!

Autor: Ondřej Požár - 
25. června 2008
15:03

Ve středu odpoledne k soudu přišel svědčit klíčový člověk otřesného případu, soused Mauerových z Kuřimi Eduard Trdý. Byl to právě on, kdo na své elektronické videochůvičce náhodně zachytil obraz Ondřeje (8), který ležel svázaný do kozelce v komoře pod schody a matka Klára mu cpala do pusy jídlo se slovy: "Žer, tady to máš!"

"I po roce mě ještě překvapuje, že policie tenkrát hned po vysvobození Ondřeje nezapečetila dům. Když policisté odjeli, viděl jsem tam v následujících dnech pohyb lidí," řekl Trdý před výpovědí u soudu.

Byl to on, kdo 6. května 2007 přivolal policii a ukázal jí zmíněné šokující záběry, nahrané na video. Druhý den do domku vtrhli policisté a hasiči a vězněného kluka z kobky vysvobodili.


Před Trdého výpovědí požádala Klára, aby ji eskorta odvedla. "Dnes už tu nechci být!" řekla zoufale a plačtivě vyhlížející žena se ztrhaným výrazem ve tváři. A rychle opustila jednací síň.

"Zpočátku jsem naladil záběr, jak si chlapec hraje v komoře s cívkou od izolepy. Odpoledne už byl ale svázaný a ležel na zemi. Další den dopoledne si zase hrál a odpoledne už byl spoutaný. Když to trvalo dalších patnáct minut, zavolal jsem policii. Přijeli kuřimští policisté a podívali se na video. Pak šli do vedlejšího domku k Mauerovým. Na záběrech bylo vidět, jak zasahují a vytahují chlapce z komory. Nahrával jsem to až do té doby, než byla komora prázdná," vypověděl Eduard Trdý.

Byl prý jen u momentu, kdy selhala cizí technika. "Někteří lidé mi pak děkovali, dostal jsem hezké dopisy. Žádný strach teď nemám. Spíš šlo o technickou záležitost. Když u Kláry Mauerové zazvonila policie, šla do komory a zhasla světlo s tím, že tam nikdo není. To bylo vidět na záběrech z chůvičky," popisoval osudné okamžiky soused.

Čtěte také:

1. výpověď:
Policista: Ondra se usmíval, když jsme ho zachránili!

2. výpověď:
Novinář Patočka: Věřil jsem, že je Škrlové 15!

3. výpověď:
Kamarádka Kateřiny: Půjčila jsem dceru k testům DNA

4. výpověď:
Lékařka: Škrlová vydávala skřeky, Ondra nebyl vystrašený

5. výpověď
Matka Škrlové: Lituji, že jsem o týrání Barbory nevěděla

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání