Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

„Au, to jsme trochu přejeli!“ Pasažérka natočila, jak letadlo v Pardubicích vyjelo z dráhy

Autor: ČTK, lm - 
3. srpna 2018
18:55

Ke kuriózní nehodě došlo ve středu večer na pardubickém letišti. Letadlo se 168 pasažéry tu při přistání sjelo z dráhy! Nikomu z cestujících se naštěstí nic nestalo a na palubě ani nepropukla panika. Dokazuje to i video, které zachytila jedna z pasažérek.

Video z incidentu sdílela na internetu paní Jiřina, která se osudným letem vracela z dovolené na Heraklionu. Ze záznamu je patrné, že dráha byla mokrá a letoun na ni patrně ještě dosedl pozdě. „Au, to jsme trochu přejeli, bych řekl,“ říká na videu jeden z pasažérů, když letadlo vjíždí nízkou rychlostí na travnatý pás.

Stroj nakonec skončil přibližně 20 metrů za koncem ranveje, nikdo z cestujících se ale naštěstí nezranil. „Nic dramatického se vlastně nedělo. Až když jsme stáli, tak všichni začali říkat, že jsme přejeli, protože letadlo stojí na trávě,“ popsala jedna pasažérka pro Pardubický deník. „Autobus přijel během chvilky a odvezl nás na terminál, kufry pak přišly do pěti minut. Zajímalo nás, co se stalo, ale to nám nikdo neřekl,“ dodala.

Pardubické letiště muselo být po nehodě uzavřeno, kvůli čemuž byl zrušen následný let s novými cestujícími do Heraklionu. Travel Service zajistil pro cestující přepravu autobusy do Prahy, odkud pokračovali na cestě na dovolenou náhradním spojem. Zhruba ve dvě ráno pak bylo letadlo vytaženo a letiště se vrátilo k běžnému provozu.

Letoun patří americké letecké společnosti Swift Air, která létá pod značkou Smart Wings, jež patří pod Travel Service. „Policisté na místě provedli dechovou zkoušku ke zjištění přítomnosti alkoholu v dechu u obou pilotů, ta byla negativní, stejně jako test na přítomnost omamných a psychotropních látek,“ uvedla mluvčí pardubické policie Markéta Janovská.

Příčiny nehody zatím nejsou jasné. Bude se jimi zabývat Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. „Pilot uváděl jako příčinu vodu na dráze, jenže spíš přetáhl přistání. Normálně totiž dopravní letadla přistávají dřív,“ řekl deníku svědek události.

 

vihor ( 3. srpna 2018 22:34 )

Stalo se toho hodně, piloti hrubým způsobem porušili postup a bylo jenom štěstí, že to letadlo nenabouralo. Proto se to také vyšetřovalo tak dlouho. Z pohledu laika to vypadá, že to je maličkost, ale není. Ti piloti měli opakovat přistání, protože i z toho videa je jasně vidět, že dosedli daleko za vyznačeným místem dosedu na dráze, zvlášť když ta dráha byla mokrá. Pokud by dodrželi postup, tohle by se nestalo, protože na všechno jsou dostatečné rezervy. Takhle vypadá low cost létání, opakování přistání by je stálo peníze navíc za palivo a přistávací poplatky, tak to prostě riskli. Nebezpečnost tohoto manévru je asi podobná jako projetí křižovatky když na semaforu naskočí červená. Může to vyjít, ale taky nemusí...

zlymikes ( 3. srpna 2018 19:48 )

Že by US chlapci se spletli a neuměli zabrzdit? Nebo byli ve vegetativním stavu Kalouska? Nebo měli na kolenou letušky - takový český holky jsou rajc? Prdlajs. Prostě nejdelší přistávací dráha u nás byla pro ně moc krátká

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání