Krádeže kol i s disky Zloděj koncem ledna vnikl na zahradu u rodinného domu Krupka-Unčín a z verandy odcizil čtyři disky z lehkých slitin včetně pneumatik za téměř pět tisíc korun. Dobrá práce policistů začala už při ohledání místa činu. Policistům pomohl poprašek sněhu, nepřehlédli stopy obuvi, nafotili je a ukázali hlídce, která nastupovala na noční směnu. „Během služby jsem si s kolegou všiml stop ve sněhu, dovedly nás až do vedlejší obce a končily u jednoho z domů, kde bydlí pro nás známé firmy,“ rozpovídal se Petr Haňka.

V průběhu noční policisté u domu kontrolovali dodávku s podezřelou posádkou, kola ve vozidle ale nenašli. „Ani potom jsme pátrání nevzdali, že jsme udělali dobře nám potvrdil další nález stop, tentokráte v Maršově. Stopy vedly až ke garážím a vzorek odpovídal obuvi mužů z dodávky. Našli jsme pouze několik čtverečních metrů sešlapaného sněhu,“ popisoval práci v terénu praporčík Haňka a pokračoval. „Napadlo nás, že zloděj tady mohl odcizené disky ukrýt a muži z dodávky je hledali. Pozorně jsme proto pátrali v okolí a u jednoho stromu jsme našli větvemi zakrytá kola. Následnými výslechy osob z dodávky jsme získali totožnost zloděje. Ke krádeži se přiznal a vyslechl si podezření z přečinu krádeže a porušování domovní svobody.“

Řidič mercedesu byl rád, když se následující den s koly opět setkal. „Mám velice dobrý pocit, když odcizené věci můžeme majitelům vrátit. Vím, že naše práce má potom smysl,“ doplnil.

Osobní a místní znalost Ve zdejším rajonu zná úplně vše, ví například, že každý problémový občan má svá specifika. „Jeden se zaměřuje na vykrádání aut, druhého láká železo,další obchází nebo spíš objíždí chaty,“ vysvětluje prap. Petr Haňka a pokračuje: „Důkazů není nikdy dost a vím, že u každého nového případu mě čeká opravdu mravenčí práce. Ale prozatím mě to baví.“ A co nemá policista rád? To je zbytečná práce. „Například majitel vozidla na oddělení přijde oznámit krádež auta. My zjistíme, že už to byl vrak, a majitel nechce dál za vozidlo platit a zajistit jeho likvidaci, proto nahlásí krádež. Po takovém zjištění mám zlost, jelikož jsem odvedl dost zbytečné práce,“ zlobí se prap. Haňka.

V rajonu policejního oddělení v Krupce jsou největším problémem krádeže mědi, kabelů, železa, prostě materiálu, za který ve sběrnách zaplatí. „Za čistou měď pachatelé dostávají hodně peněz, což krádežím nahrává. Ve městě máme dvě sběrny, jeden majitel s námi spolupracuje, ale druhý bere kovy na sebe. Nezajímá ho, kdo a odkud co přiveze. Suroviny následně odevzdá ve větší sběrně a pochopitelně vydělá. Nepůjde proto sám proti sobě,“ popisuje situace policista.

Petr Haňka má dvě děti, 8letou dceru Natálku a 4letého syna Denise. Mezi jeho koníčky patří děti a společné výlety, např. na kolech, do aqaparku, nebo přírody, v zimě si zajedou zabruslit. Sám hraje fotbal – „okresní přebor“ za fotbalový klub Suché.

Článek vypublikován za součinnosti časopisu Policista.