Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vláda očima Zemana: Nekompetentní laik, rychlostudent a riziko pro stát. Koho tím prezident myslí?

Podle Zemana má Sobotka právo se mýlit, nicméně některé jeho ministry označil dosti nevybíravě.
Podle Zemana má Sobotka právo se mýlit, nicméně některé jeho ministry označil dosti nevybíravě.  (Autor: Blesk)
Autor: lvi - 
10. ledna 2014
14:47

Žádné konkrétní jméno nevyslovil. Prezident Miloš Zeman zřejmě čeká, že „potrefené husy“ se ozvou samy. Ty očastoval nevybíravými výrazy a nepřímo naznačil, že právě o nich chce v příštích dnech ještě diskutovat.

Prezident Miloš Zeman během své asi čtyřicetiminutové řečnické exhibice vypíchl čtyři rezorty, jejich potencionální ministři mu jsou z nejrůznějších důvodů doslova trnem v oku. Blesk. cz se pokusil Zemanovu šifru rozluštit.

  1. Jan Mládek (ČSSD) – kandidát na ministra průmyslu. Dosud nedostal bezpečnostní prověrku od NBÚ. „Položme si otázku, zda ministr,´který nedostal bezpečnostní prověrku, nepředstavuje bezpečnostní riziko pro náš stát,“ uvedl Zeman během tiskové konference.
  2. Daniel Herman (KDU-ČSL) – kandidát na ministra kultury. Rovněž podle informací ČT nedisponuje bezpečnostní prověrkou. Navíc je údajně spojován s aktivitami v rámi sudetoněmeckého landsmanšaftu nebo radikální islámskou skupinou Lidových mudžahedínů.
  3. Martin Stropnický (ANO) – kandidát na ministra obrany. „Chci ve vládě kvalifikované odborníky s praxí v oboru, respektive rezortu, který povedou. Nestojím o nekompetentní laiky,“ zřejmě nejdrsnější kritika adresovaná někdejšímu velvyslanci ve Vatikánu a populárnímu herci.
  4. Milan Chovanec (ČSSD) – kandidát na ministra vnitra. Stín pochybností vidí Zeman nad jeho vzděláním. Je absolventem „proslulých“ plzeňských práv. Během devíti měsíců „dokázal“ vystudovat bakalářský obor a získat titul. „Není možné, aby ve vládě seděl někdo, kdo je spojený s aférou Západočeské univerzity v Plzni a osobou pana Kindla. Žádný rychlostudent nemůže být ministrem. To není odborná kvalifikace,“ uvedl Zeman.

Video Zeman hodnotí kandidáty na ministerské pozice - Petr Soukup, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Zeman během tiskové konference potvrdil, že premiérem pověří šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku v pátek 17. ledna ve tři hodiny odpoledne na Pražském hradě. Původně, zřejmě omylem, datoval termín Sobotkova jmenování na 17. listopad. Uvedl navíc, že hodlá s každým kandidátem na ministerský post ještě během ledna osobně pohovořit. „Nechci kandidáty poučovat nebo je zkoušet z angličtiny, ale chci se seznámit s jejich vizemi a pohledy na řízení jednotlivých rezortů. Na to mám právo a je to i moje povinnost,“ uzavřel Zeman.

hjezek ( 12. ledna 2014 23:14 )

vi3ol ( 12. ledna 2014 11:47 )

Pro začátek:nemá tam co pohledávat on sám. Jeho výtky musím uznat. On ví nejlíp, že jsou to šmejdi, jako on sám. Když někdo je schopen koupit si "vzdělání", nemá co dělat v politice. V kulturní zemi.

annael ( 11. ledna 2014 22:33 )

To jako čekáš, že prezident který se v minulosti tím sám nikdy neřídil by s tím něco udělal kdyby mohl????? Sám to populisticky kritizuje jenom proto že s tím ve skutečnosti nic udělat nemůže protože kdyby mohl, držel by kušnu, jelikož i jemu to tak vyhovuje. Nejde o zákony, jde o to koho hloupí lidé volí. Nejenom jako prezidenta ale i politické strany k ničemu a to co zvolili naposledy je katastrofa v obou případech

anezat ( 11. ledna 2014 20:51 )

Nic nemotám. Jen jsem tím chtěla říct, že ve vládě by měli být odborníci, nikoliv představitelé stran, kteří budou brát ministerské platy a nebudou mít za nic absolutně žádnou zodpovědnost. A toto zákony umožnují, když máme přímou demokracii JEN pro prezidentskou volbu.

illis ( 11. ledna 2014 17:49 )

itartas .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa