Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Camilla u pejsků, Charles na koštu

Autor: op, sč, ČTK - 
23. března 2010
08:38

Zatímco vévodkyně z Cornwallu Camilla se v pondělí rozněžňovala nad slepeckými pejsky, princ Charles v moravské ekovesničce Hostětín koštoval Lopenický bylinný likér. „Jsou tak sladcí,“ pohladila každého z retrívrů Camilla. „A kolik je v něm vlastně bylin?“ zajímal se Charles.

Asi 1500 lidí vítalo v Hostětíně prince, přestože měl více než hodinové zpoždění. Hned jak dorazil k výtopně na biomasu, dal si bez okolků štamprli slivovice. A ani nechtěl uvěřit, že tam topí i peckami ze švestek, protože mívají velkou úrodu a pálí hodně slivovice. „To vidím poprvé v životě,“ kroutil hlavou. „Mohli byste ale okolo vysadit živý plot, prostředí by bylo atraktivnější,“ radil. Hlavní ulici lemovaly stovky lidí s vlaječkami. Mnozí měli to štěstí, že jim podal ruku. Z Bílých Karpat si pak odvážel med, slivovici, mošt i jablečné moučníky Camille na ochutnání.

Charles s Camillou zakončí návštěvu Česka

Britský korunní princ Charles a jeho choť Camilla V úterý zakončí čtyřdenní návštěvu Česka. Na úvod dne se setkají s exprezidentem Václavem Havlem a jeho manželkou Dagmar. V plánu mají také schůzky se zástupci památkářů.

S Havlovými členové britské královské rodiny také společně navštíví gymnázium The English College. Princ a bývalý prezident Havel jsou patrony školy a navštíví ji společně poprvé od jejího založení v roce 1994. V plánu je debata se studenty, odhalena by měla být pamětní deska.

Na schůzce s památkáři se bude princ zajímat o možnosti spolupráce. Charles už v minulosti přispěl na obnovu mimo jiné pražských hradních zahrad, přes jím založený Pražský památkový fond do Česka přiteklo na 20 milionů korun.

Charles a Camilla, kteří jsou v České republice od soboty, po návštěvě gymnázia odcestují. V pondělí byl princ na Moravě, kde se podíval do ekologické vesnice Hostětín. V Brně navštívil Masarykovu univerzitu. Vévodkyně z Cornwallu zůstala v Praze; zavítala do střediska pro výcvik vodících psů a do baletní školy pro děti.

Zobrazit celou diskusi