Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Hostětín je na nohou, přijíždí princ Charles

Princ Charles a Camilla, vévodkyně z Cornwallu
Princ Charles a Camilla, vévodkyně z Cornwallu  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, val - 
22. března 2010
10:55

Hostětín na Uherskohradišťsku od ranních hodin žije jedinou událostí - příjezdem britského prince Charlese. Ten do této vesničky má přijet kolem poledne. Svůj den zahájil setkáním s premiérem Janem Fischerem.

Charles a Fischer si dali kávu, na výběr měli také džus a minerálku a drobné sladkosti. Na setkání nechyběl například český velvyslanec v Británii Michael Žantovský. Jeho choť Camilla se schůzky neúčastnila.

"Asi 1200 koláčků a 30 druhů moučníků jsme pekli tady v obci v neděli od 10:00 do 20:00. Počítáme, že přijede hodně lidí, ale určitě to nebude stačit. Kdyby se jich napeklo dvakrát více, tak by se to snědlo určitě také," řekla jedna z pekařek Jarmila Studeníková.

Princ Charles si sladkosti odveze i domů. V modré krabici s průhledným víkem najde například moravské koláčky, převalované koláčky, ořechové řezy, větrníky, bábovku, boží milosti, jablečné koláče, žloutkové řezy, medovník či linecké. Mimo jiné od občanů vesnice dostane i pravou domácí pálenku.

Hostětín leží v nadmořské výšce 375 metrů nad mořem, žije zde asi 240 obyvatelem. Starosta obce Robert Janota však očekává, že dnes sem zavítá asi 2000 lidí. "Mám z toho obavy, ale určitě vše dopadne dobře," svěřil se.

Princ Charles si Hostětín nevybral náhodou. Již mnoho let se aktivně věnuje životnímu prostředí, ochraně přírody, upozorňuje na nutnost vypořádání se se změnou klimatu. V malé obci je výtopna na biomasu, pasivní dům, kořenová čistírna odpadních vod, výrobna jablečných moštů a sirupů.

Cesta do obce je od 08:00 do 14:00 uzavřena. Veřejnost se do Hostětína dostane pouze autobusovou kyvadlovou dopravou. Na místě jsou již desítky policistů, kteří dohlíží na pořádek a monitorují situaci. Na návsi se stavějí stánky, kde se představí tradiční výrobci. Princ bude v obci přibližně do 14:00. Poté odjede do Brna, kde si prohlédne kampus Masarykovy univerzity, setká se i se studenty.

Britský následník trůnu se chce kvůli ochraně životního prostředí stát světovým vzorem biofarmáře. Jeho hospodaření na polnostech platí za příklad ekologického zemědělství. Jeho luxusní vůz Aston Martin pohání bioetanol a desetiletí neúnavně bojuje za zachování deštných pralesů.

gogo ( 22. března 2010 21:42 )

Jen abychom se z toho prince nepotento ....

hrubackova ( 22. března 2010 12:24 )

aby si ještě za 100 let někdo přečetl - "Ano,byl tady ten věčný princ,co ho matka dosmrti nepustila k veslu".A co to je princ - má jeden otvor na přijímání potravy a druhý na vyměšování a nikdy nepoznal,že práce je to když člověk něco dělá a ne jen kecá.Od toho jsou kašpaři,ochotníci a Topolánek.

oldedek ( 22. března 2010 11:36 )

Ten Venca z hradu nás stojí peněz - princ Kadlik, Papež,... - to nás stojí prachů a k ničemu to neslouží - jen se dobře nají, napijou, proluftujou po republice a nic, ale opravdu nic - jako když přijel Brežněv...Svý pozvání a návštěvy ať si platí ze svého...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa