Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Britský princ Charles návštíví Česko

Princ Charles a Camilla, vévodkyně z Cornwallu
Princ Charles a Camilla, vévodkyně z Cornwallu  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
14. března 2010
10:55

Britský princ Charles v pondělí odletí na cestu po střední Evropě, která ho spolu s jeho ženou, vévodkyní z Cornwallu, zavede do Polska, Maďarska a od soboty také na čtyři dny do České republiky.

Zahraniční cesty jsou pro následníka britského trůnu klíčovou součástí jeho oficiálních aktivit, ale jednašedesátiletý princ je znám také svými zájmy o architekturu a ekologii a věnuje se také svým 18 nadacím.

Princ Charles nebude v České repubice poprvé

Charles navštívil Polsko a Maďarsko třikrát, v České republice bude popáté. Z jeho čtyř předcházejících návštěv byly dvě ještě za bývalého Československa. Vévodkyně z Cornwallu byla ještě jako Camilla Parkerová-Bowlesová před lety v Praze jednou soukromě, oficiálně bude v ČR poprvé.

Zčásti je návštěva inspirovaná 20. výročím pádu komunismu. Podle princovy kanceláře v Clarence House by měla oslavit svobodu ve středoevropských zemích a jejich vztahy s EU a Británií.

Podle představitele Clarence House má Charles Českou republiku rád, rád ji navštěvuje a těší se, že se dostane i z hlavního města do venkovských oblastí. Tento představitel také připomněl princovy dobré vztahy s exprezidentem Václavem Havlem i to, že přispěl na opravu Pálffyho a Ledeburské zahrady pod Pražským hradem.

V České republice se Charles a jeho žena sejdou s prezidentem Václavem Klausem, prohlédnou si kostely svatého Cyrila a Metoděje a svatého Klimenta a půjdou do Stavovského divadla na operu Don Giovanni.

Princ navštíví také ekologickou vesnici Hostětín na Uherskohradišťsku a Masarykovu univerzitu v Brně. Poslední den se sejdou s manžely Havlovými a podívají se do školy English College ve Vysočanech.

Své politické názor veřejně neprezentuje

Princ Charles nezasahuje stejně jako ostatní členové královské rodiny dostranické politiky a nemůže volit. Může ale - a také to dělá - mluvit s politiky a ministry o věcech, k nimž má potřebu se vyjádřit, a dává v těchto rozhovorech najevo své názory a obavy. Může to však dělat právě jen soukromě.

Princ Charles své aktivity platí z výnosů Cornwallského vévodství, které mu vynáší ročně asi 16 milionů liber. Výnos mu sice patří, ale nesmí z vévodství nic prodat. Vévodství je totiž od roku 1354 zdrojem příjmů pro každého prince z Walesu a přejde na dalšího následníka trůnu. Stát Charlesovi ještě přispívá zhruba třemi miliony liber na zahraniční cesty.

Zobrazit celou diskusi