Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Topolánek napadl církev aneb Katolíci vrací úder

Autor: efk, jos - 
20. března 2010
16:32

Předsedovi ODS Mirkovi Topolánkovi je pořádně horko. Může za to jeho výrok pro gay magazín LUI, podle kterého církev vymývá lidem mozky. Katolíci jsou pobouřeni a vzkazují: Je to od něj nehorázná neomalenost a hloupost.

Mirek Topolánek asi už zjistil, jak moc mohou jeho výroky ublížit ODS a snaží se svá slova zlehčit. Zdá se, že je ale pozdě. Proti jeho výstupu se totiž už ostře ohradila i katolická církev. Podle ní si šéf ODS nevidí do úst.

Mirek Topolánek je kontroverzními výroky proslulý. Na ten poslední upozornil Blesk.cz. Předseda ODS na videu, které bylo pořízeno během jeho focení po časopis LUI Magazine prohlásil, že církev vymývá lidem mozky. Teď své tvrzení ale označuje za vytržené z kontextu a poněkud paradoxně tvrdí, že svým výrokem chtěl vlastně jen říci, že je osobně s křestanstvím pevně spojen.

"Odmítám účelové zneužití své citace z neformálního rozhovoru s redaktorem časopisu LUI. Svými slovy jsem se v žádném případě nechtěl dotknout, ani nedotkl, současných českých církví a už vůbec ne věřících. Bylo to dokonce naopak, hovořil jsem o své pevné vazbě ke křesťanství jako životnímu názoru i kulturní tradici,” prohlásil Topolánek.

Mezi homosexuály se cítil dobře

Vlna reakcí, které Topolánkův skandální výrok vyvolal, zaskočila i šéfredaktora Lui Magazine a autora rozhovoru Jakuba Starého. "O rozhovor s Mirkem Topolánkem jsme požádali, protože jsme chtěli prezentovat jeho otevřenost vůči naší komunitě. Jak je ze záznamu vidět, rozhovor byl pořízen v neformálním prostředí, ve kterém je zcela běžné, že si dva lidé ostřeji vymění názory. S panem Topolánkem jsme spolupracovali poprvé a byť se někomu jeho názory nemusí líbit, naší přízeň si získal svou otevřeností. Mrzí nás některé reakce, které záznam vyvolal. Rozhodně jsme nechtěli, aby byl pan Topolánek jakkoliv poškozen. Zpětně vnímáme fakt, že se to video dostalo na veřejnost, jako chybu," říká Starý.

Hloupost a neomalenost

Velmi ostře se proti Topolánkovi ohradili představitelé církve. "Je to neuvěřitelná neomalenost a hloupost, co pan Topolánek pronesl. Ten člověk si zjevně nevidí do úst," pustil se do bývalého premiéra biskup Jan Hradil. "Pana Topolánka zjevně zajímají jen bohatí lidé. Ale v té republice žijí i lidé bez peněz, kteří jsou odkázáni na pomoc druhých. A právě pro ně je leckdy církev poslední záchranou. Pan Topolánek jen znovu ukázal, že mu o normální lidi vůbec nejde," dodal Hradil.

"Je to výrok (o vymývání mozků, pozn. red.), který vyplývá z úplné neznalosti problematiky. U nás měla tato myšlenka úspěch díky komunistickému monopolu na pravdu," vzkázal Topolánkovi přes Lidové noviny proděkan Katolické teologické fakulty UK Vojtěch Eliáš.

Co dále řekl Topolánek při focení?

S gayi prý problém nemá: „Tolerance nemůže být hraná, buď je, anebo není. To je, jako když se Vladimír Mlynář začal starat o Romy a vypadalo to trapně, protože mu nevěřili.“

Video  Mirek Topolánek o premiéru Fischerovi  - Blesk
Video se připravuje ...

Jak popsat gaye pěti slovy? Topolánek předlouze přemýšlí a říká: „Gustav
Slamečka, když jde do tuhého, tak uhne. Fischer, ten je Žid, není gay, uhne ještě dřív. To souvisí s jeho charakterem.“

Foto: 

Topolánek o církvi: Vymývají lidem mozky>>

Video se připravuje ...
Další videa