Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Řidičům pražské MHD neděkujte: Potrestají je!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Šimon Hradní - 
18. března 2010
17:07

Dobrý skutek má být po zásluze potrestán! Nejspíš tímhle rčením se řídí pražský dopravní podnik, konkrétně jednatelka provozu tramvaje. Poslední dobou je u nich totiž v módě rozdávat pokuty tramvajákům, kteří jsou vstřícní k cestujícím. Nemůžeme se pak divit, že motivace řidičů pomáhat cestujícím klesá.

Během února dorazily na dopravní podnik dvě pochvaly na řidiče tramvají. „Ráda bych vyjádřila díky řidičce tramvaje, která neváhala a když viděla můj boj s kočárkem na schodech, vyběhla mi pomoci. Byla bych ráda, kdyby se jí dostalo i jiného ocenění než jen mých díků,“ napsala cestující. A řidičce se jiného »ocenění « dostalo. Její šéfové si ji prověřili a zjistili, že z pár zastávek odjela o chvilku dřív, než bylo v jízdním řádu. Hrozil jí trest v podobě několikasetkorunové pokuty a důtky od zaměstnavatele!

I druhý cestující, kterému řidič vyšel vstříc, poslal na dopravní podnik poděkování s žádostí o ocenění tramvajáka. „Myslím, že je správné ocenit ochotu stejně tak, jak je nutné pranýřovat bezohlednost,“ dodal na konec e-mailu cestující. I tentokrát zaměstnanci dopravního podniku pranýřovali ochotu. Ze stejného důvodu jako v prvním případě byl i on málem potrestán! Obou řidičů se zastal odborový svaz. „Kdybychom nezačali vyvíjet nátlak na vedení, téměř určitě by byli řidiči potrestáni,“ sdělil Blesku šéf odborového sdružení pražských dopraváků Petr Pulec.

A opravdu, dopravní podnik od potrestání nakonec upustil a uznal pochybení. Při zpracování obou pochval prý došlo k chybě, kdy děkovná psaní byla administrativním pracovníkem brána jako podání stížnosti! A kritizuje to i generální ředitel DP: „Je to trestuhodný postup. Dlouhodobě usilujeme o odměňování řidičů, pro které je slušné chování prioritou a samozřejmostí.“ A trest přišel. „Pracovníkovi, který se dopustil chyby, byly zkráceny výkonnostní odměny,“ sdělil Blesku mluvčí dopravního podniku Ondřej Pečený. Nakonec dostal jeden řidič 200 korun prémie od svého přímého nadřízeného.

Co si o takovém 'odměňování' myslte vy? Podělte se o svůj názor v diskusi.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

monjja ( 26. března 2010 14:09 )

Přeci se říká, že dobrý skutek bude vždy po zásluze potrestán...není se čemu divit... . A ten, co neumí číst a díky němuž se to stalo (pokud někdo takový existuje, pokud to není jen výmluva), tak by měl být odejit, schopných lidí bez práce, co číst umějí, je na jedno místo 17, čili i na to jeho...

schimicz ( 19. března 2010 18:17 )

než to vypukne, dejte nám do pražský redakce vědět, ať tam pošleme fotografa ;)

mhdpraha ( 19. března 2010 10:03 )

jako na podpal?? na CD Na Bojisti 4. Patro ))

torro ( 19. března 2010 09:46 )

rekni kam mam dovest drevo

ivkanatka ( 18. března 2010 22:42 )

" Jo ona to byla pochvala, tak my jsme to blbě přečetli !!!! " Nějak se to musí zdůvodnit, i když " blbě ", že ? Nakonec jeden z nich dostal odměnu celých 200 Kč !!!!! Tady platí pořekadlo, že vlk se nažral a koza zůstala celá. Opravdu obdivuhodný přístup vedení pražské MHD.

Zobrazit celou diskusi