Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nevyléčitelně nemocní už nebudou léčeni!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: šim, INT - 
26. února 2010
12:50

V českém zdravotnictví bylo přijato revoluční rozhodnutí, které se týká léčby nevyléčitelně nemocných pacientů. Lékaři mají právo nezahájit další léčbu, která by prokazatelně nepomohla pacienta vyléčit.

Tato změna se týká případů těch pacientů, kteří jsou v konečném stádiu onemocnění, jež není slučitelné se životem, a kteří nejsou schopni o svém stavu sami rozhodovat.

Než léčit marně a neúspěšně, pak raději 'pouze' pečovat

V tomto momentě, samozřejmě po důkladném odborném medicínském posouzení, může lékař rozhodnout o tom, že další marná a neúčelná léčba nebude zahájena, nebo v ní nebude dále pokračováno. „Použití postupu, kde rizika a komplikace s ním spojené, nejsou vyváženy jeho přínosem pro pacienta, je v rozporu s etickými principy medicíny,“ uvádí na svých internetových stránkách Česká lékařská komora (dále jen ČLK).

Neznamená to však, že by lékaři nechali umírajícího pacienta napospas jeho chorobě. Bude zahájena tzv. léčba paliativní, která zahrnuje takové postupy, za jejichž cíle ČLK ve svém doporučení stanovuje „zabránění bolesti, strádání či dyskomfortu nevyléčitelně nemocného nebo umírajícího pacienta“, píše se v doporučení.

„Nezahájení nebo nepokračování marné a neúčelné léčby neznamená omezení pacienta na jeho právech, ale naopak je sledován zájem pacienta tak, aby nedošlo k porušení základních medicínských a etických principů včetně nechtěného nedůstojného prodlužování umírání,“ vysvětluje v doporučení představenstvo ČLK.

Každý život je konečný

Smrt, která přijde jakožto výsledek přirozeného průběhu onemocnění, nemůže být považována za nepříznivý výsledek zdravotní péče, vysvětluje ČLK, jež při sestavování nových pokynů pro zdravotníky vycházela z několika základních východisek, a to že každý život je konečný a že pacient nesmí intenzívní péčí, která nepřináší žádné zlepšení jeho stavu či zmírnění onemocnění, trpět.

Doporučení, jež vejde v platnost již v březnu, zřejmě znovu otevře velice kontroverzní otázku eutanazie, jejího případného přijetí, či odmítnutí. Nezahájení léčby nebo nepokračování v ní však s eutanázií nelze zaměňovat. Eutanázie je chápána jako aktivní ukončení života, nezahájení léčby nebo nepokračování v ní nikoli.

Nové pokyny pro lékaře schválilo formou doporučení 20. února 2010 představenstvo České lékařské komory. V platnost vejdou už 4. března.

Co pojmy znamenají?

Eutanázie spočívá v ukončení života pacienta jinou osobou nebo jím samotným na jeho vlastní žádost. Český právní systém pojem eutanázie nezná. Takovéto ukončení by muselo být posuzováno jako trestný čin. Nepřípustná a trestná je také pomoc k sebevraždě.

V rámci Evropské unie jsou některé formy eutanázie povoleny v Belgii, Nizozemsku a Lucembursku. Tento způsob ukončení lidského života dovolují také zákony Švýcarska.

Odstoupení od léčby s následkem smrti znamená provázet pacienta kvalitní péčí a tišení bolesti, ale odstoupit od lékařských zásahů, které by vedly k umělému prodlužování života, dalšímu trápení a nedůstojnému žití pacienta.

Paliativní péče (doporučení ČLK) je komplexní a na kvalitu života orientovaná péče poskytovaná pacientovi, který trpí nevyléčitelnou chorobou ve velmi pokročilém stadiu. Jejím hlavním cílem je zmírnit bolest a další tělesná a duševní strádání, zachovat pacientovu důstojnost a poskytnout podporu jeho blízkým.

ČLK: Nejde o eutanazii

Na některé nejasnosti tohoto přelomového doporučení se Blesk zeptal Zdeňka Mrozka, viceprezidenta České lékařské komory.

Jaký je rozdíl mezi eutanazií a vaším doporučeným postupem?

ČLK: „Eutanazie označuje aktivní proces – usmrcení člověka ze soucitu jinou osobou na vlastní žádost této osoby. To je protizákonné. Náš doporučený postup se zabývá změnou směřování léčby z intenzivní a marné na léčbu paliativní. A to u pacientů, kteří jsou v konečném stavu smrtelného onemocnění a nejsou schopni už vyjádřit svoji vůli.“

Jakých pacientů se dokument týká?

ČLK: „Týká se to péče o dospělé pacienty v neléčitelném stadiu smrtelného onemocnění, kteří jsou hospitalizováni na jednotkách intenzivní péče, případně odděleních ARO a kteří nejsou schopni vyjádřit svoji vůli z důvodu závažnosti onemocnění.“

Pokud bude pacient v bezvědomí, bere se na vědomí přání příbuzných? A co když má každý jiný názor?

ČLK: „Předchozí pacientova přání a rozhodnutí musí být brána na zřetel. Pokud se týče rodiny pacienta, ta by měla být o tomto rozhodnutí informována, pokud pacient předtím neurčil jinak. Delegování odpovědnosti o zahájení paliativní péče na rodinu nebo blízké není možné. To rozhodne kompetentní lékař.“

Kolika pacientů u nás by se změna léčby mohla týkat?

ČLK: „Toto doporučení se může dotýkat cca 5 – 10 % pacientů (řádově stovky) hospitalizovaných na JIP a ARO.“

Zajímá nás váš názor!
Co si myslíte o nově zaváděných léčebných postupech nevyléčitelně nemocných pacientů? Jaký je váš názor na eutanázii? Měla by být legální? Diskutujte v diskuzi pod článkem nebo pište na adresu online@blesk.cz

panalev ( 5. března 2010 22:22 )

Havel? Tohle platit dávno a nebýt to Havel, byl už 3x " v nebíčku".

ledva ( 1. března 2010 00:39 )

Ty jsi ale vážně hloupá

ledva ( 1. března 2010 00:38 )

Co to plácáš?Umíš vůbec číst?Víš o čem ten článek je?Asi ne..

znojmacka ( 27. února 2010 13:42 )

anelam, na tý Natálce jsem spíš chtěla poukázat na to, jaký zázraky i když třeba s 1 % přežití se můžou stát.. Tak, jako doufají mámy, že se jejich dítě probere po několika letech z komatu.. a dohaduj se s doktorem, kterej mu dá razítko "nepoužitelnej" a vypnou ho.. O to jde. V tom komatu nemusí být výlučně popálení lidé, kteří pak budou mít následky napořád.. Jsou i takoví, kteří se postupně zapojili do života, není to jen ve filmech.. Je to strašně mizivý procento, ale je.. Vem si, co bys udělala ty, když by se to nedejbůh tobě jako máme stalo s tvým dítětem? I vědoma si toho, co může následovat pak- dokázala bys to? Já jsem proti tomu, aby o tom rozhodoval jen jeden člověk a dělali se posudky na život a na smrt, nebo posudek na zázrak.. Zázrak je něco, co nikdo neposoudí, je to prostě zázrak Navíc.. ty posudky- kolik tady bylo případů tzv. posudkových lékařů a byly přímo šokující. Doktor by měl léčit za každý situace a odmítnout by měl případně pacient- jedině tak můžeš říct- udělali jsme všechno, co se dalo, ale zázrak se nestal. A nebo- chtěli jsme udělat všechno, ale pacient to odmítnul a respektujeme jeho právo. Ale ne-- myslíme si, že to nemělo smysl a tak jsme to skončili. No, už jdu od tohoto tématu pryč, nemám dobrej pocit z toho tak ahoj- snad na něčem veselejším

gogo ( 27. února 2010 12:25 )

Toto rozhodnutí je podle mne velice vágní a dává prostor lékařům i budoucím pozůstalým či dědicům, který nechci zatím raději domýšlet ...

Zobrazit celou diskusi