Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

17 let v kómatu! Teď smí zemřít...

Eluana se stala symbolem boje katolické církve proti eutanázii.
Eluana se stala symbolem boje katolické církve proti eutanázii.  (Autor: AP)
Autor: ČTK, INT, vk - 
4. února 2009
06:15

Sedmnáct let je v hlubokém bezvědomí, teď soud rozhodl, že smí být odpojena od přístrojů. Italce Eluaně Englar (37) má být přerušena umělá výživa do tří dnů. Po letech strávených v kómatu tak bude konečně moci zemřít.

Pro jedny vysvobození, pro druhé je to však odporná vražda...

Otec Eluany Beppino žádal roky, aby dcera byla od přístrojů odpojena a opíral se při tom o tvrzení, že taková byla její vůle. „Přerušit umělé vyživování Eluany se rovná odporné vraždě a církev proti tomu nepřestane hlasitě protestovat,“ prohlásil vatikánský ministr zdravotnictví kardinál Javier Lozano Barragán.

Podle lékařských zdrojů může Eluana po odpojení žít bez výživy a vody i dva týdny, než zemře. Řádové sestry, které o ženu pečovaly v nemocnici u Milána, oznámily, že Eluanu od přístrojů odmítají odpojit, a rodina ji tedy musela nechat odvézt do jiné nemocnice...

Když ženu převáželi z církevní katolické kliniky, před vchodem se sešli odpůrci eutanázie s transparenty. „Eluano, probuď se,“ skandovali. Žena se však od dopravní nehody, k níž došlo v roce 1992, už nikdy k vědomí neprobrala.

Eluana se stala symbolem boje katolické církve proti eutanázii. Eluana se stala symbolem boje katolické církve proti eutanázii. | AP

quasimodo ( 5. února 2009 09:33 )

S otcem citim, je to velmi tezke rozhodnuti a ty dlouhe tahanice se soudy mu urcite nepridaly. V techto pripadech neni co resit, vzdyt ta divka polovinu zivota prolezela v nemocnici v komatu. Neni to nejlepsi prirovnani, ale nasim domacim mazlickum dopravame klidny odchod a sve blizke trapime privazane na dratech a hadickach.

nici3 ( 4. února 2009 13:26 )

Pro rodinu to musí strašné ale asi už po těch letech neni šance že by se něco mohlo změnit k lepšímu

petrushka ( 4. února 2009 12:43 )

A jak si myslis ,ze by se to asi tak dalo udelat,to neovlidvni.kdyby to slo,udelaji to hnedka.

bizonek ( 4. února 2009 12:42 )

Je fakt,ze to nema cenu natahovat.ale snad to jeste nejak muzou zkusit ji ozivit,kdyz ji zakladni organy pracuji.nebo ne??

politik ( 4. února 2009 12:41 )

Na te fotce vypada moc pekne.Je skoda ze budou muset odpojit takovou peknou dívku.

Zobrazit celou diskusi