Nejnovější poznatky ohledně výchovy psů shrnul ve své knize veterinární lékař Dr. Ronald Lindner. Zabývá se klíčovými otázkami výchovy psů od malých plemen až po ty největší.

10 zlatých pravidel pro výcvik psů

1. Volný výběh: Psi potřebují alespoň dvě hodiny denně volný běh bez vodítka.

2. Pravidelný denní režim: Psi musí žít podle určitého domovního řádu „páníčka“ a zvyknout si na styk i s ostatními lidmi a psy.  

3. Kontakty s jinými psy: Pes potřebuje kontakt se svými „vrstevníky“ a to nejlépe denně.

4. Změna prostředí: Psi mají rádi změnu prostředí, ale musí tam s nimi být i jejich rodina tedy vy. Změna prostředí bez vás má naopak na psa negativní vliv.

5. Kontakty s lidmi: Psi mají potřebu sdílet s lidmi. Denně proto vyhledávají kontakt s vámi.

6. Komunikace: Psi s námi komunikují pomocí své mimiky a řečí těla. To bychom měli vzít v úvahu a zamyslet se nad tím, co nám tím chce pes říci. Jestli je šťastný nebo naopak strádá, či ho něco nebolí.  

7. Neustálý dril a učení se novým věcem: Psi mají silnou schopnost učit se, dokonce to i od svých pánů vyžadují, my bychom je proto měli co nejvíce v učení podporovat. Popřípadě jim dávat najevo, co se má a co ne.

8. Držet se pravidel výchovy u různých psích ras: To znamená, že každé plemeno potřebuje jiný, individuální přístup k výchově. Čivavu budeme vychovávat jinak než například německého ovčáka. Musíme brát v úvahu jejich povahové rysy a vlastnosti.

9. Správná péče a výživa: O každého psa bychom měli správně pečovat, ať už je to péče o srst, chrup nebo drápky. Také bychom měli hlídat psí stravu. Dávat psovi pravidelně najíst a v přiměřeném množství, které odpovídá jeho váze a potřebě.

10. Žádné tresty: Psi by nikdy neměli být slovně nebo fyzicky trestáni, pak hrozí, že budou plaší nebo vyděšení při každém vašem zvýšení hlasu nebo mávnutí rukou. Měli byste si vybudovat přirozenou autoritu.