Fantasy snímek Poslední z Aporveru má být u nás unikátním výtvorem a bude zřejmě patřit mezi jedny z nejdražších filmů Česka. Jak se natáčí?

Režisér Tomáš Krejčí se projektem zabývá už skoro šest let. Posledních pět měsíců točil a teď bude ještě rok trávit ve střižnách a studiích při technickém dokončení složitého filmu. Rozpočet je na něj prozatím 95 milionů korun! „Od šedesátých let je to první český fantasy film, který spojuje živé herce a animaci. Přiznávám, že se inspirujeme hlavně Karlem Zemanem a jeho fantastickými filmy. Díky novým technologiím ovšem máme daleko větší možnosti…“ vysvětluje režisér svůj záměr.

Aporver se řítí do záhuby

Na začátku všeho byl nápad scenáristy Michala Zelenky, který režisérovi vyprávěl o planetě, na níž si staví její obyvatelé obydlí na obrovských houbách. Mezi houbami se pohybují vznášedla poháněná vzduchem… Svět na planetě Aporveru se ale řítí do záhuby, zachránit ho může jen dvojice mladých lidí. To je zjednodušený děj filmu.

„Natáčení bylo velmi komplikované. Někdy bylo těžké to nevzdat, obzvlášť když nám postupně onemocněly všechny děti, které v něm hrají. Když jsme chvíli stáli, už jsme odpočítávali miliony. Teď nás ale čeká další těžká etapa. Bude tam 1500 trikových záběrů a celá postprodukce, která se bude zabývat technickými záležitostmi, bude trvat asi rok,“ líčí režisér.

Fotogalerie
9 fotografií

Vládkyně vyrostla

O tom, že Poslední z Aporveru je velkorysý projekt, svědčí i to, že se na něm podílelo a podílí mimořádně hodně lidí. Jen ve štábu jich bylo kolem stovky, hraje v něm 120 herců, pracovalo na něm osmdesát výtvarníků…

Hlavní herce hledali tvůrci několik let. Nakonec se shodli na trojici mladých, neokoukaných lidí. Jako třešnička na dortu se tu objeví i americká herečka Tami Stronach, kterou jsme mohli vidět ve slavném Nekonečném příběhu jako dětskou Vládkyni.

„Sehnali jsme na ni telefon a ona si nejdřív myslela, že jsme nějací úchylové, kteří ji lanaří do pornofilmu. Pak se ale na nás poptala svých českých známých, kteří jí potvrdili, že jde o film seriózní, a tak nám kývla, naštěstí tu z dřívějška znala pár lidí,“ směje se producent filmu Jiří Košťál.

Technologie jako u filmu Avatar

Dnes už má o film zájem nejen Česká a Slovenská televize, které do něj kromě Státního fondu pro rozvoj české kinematografie také vložily peníze, ale i jedna italská televize. Je pravděpodobné, že po své premiéře, pravděpodobně příští rok v létě, se Poslední z Aporveru dostane i do velkého světa. Ostatně podle jeho tvůrců, má sice »o něco menší rozpočet« než Avatar, ale technologie, s níž se vyrábí, je prý srovnatelná s americkou. O tom, jestli se bude v kinech promítat ve formátu 3D, ještě není rozhodnuto.