Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Chce dožít doma, nemocnice ho nepustí

Petr Čapák se po půl roce na nemocničním lůžku znovu dokázal posadit, pomáhají mu ošetřovatelé Hanka Křupalová a Čeněk Koudela
Petr Čapák se po půl roce na nemocničním lůžku znovu dokázal posadit, pomáhají mu ošetřovatelé Hanka Křupalová a Čeněk Koudela  (Autor: Blesk - Marie Machková)
Autor: Marie Machková - 
7. září 2009
05:56

Byrokracie nad zdraví! Žádost je bezchybná, peněz dostatek, ale nejsou plicní ventilátory. Malíř Petr Čapák (30), který trpí nevyléčitelnou svalovou dystrofií a o jehož případu Blesk už několikrát psal, tak stále zůstává ve vsetínské nemocnici. Leží tam už desátý měsíc!

Mnoho času už mu nezbývá a on by tak rád dožil doma u maminky! „Je to paradox. Našemu ministerstvu se podařilo získat z rozpočtu více peněz na nákup umělých plicních ventilací. Vyšší suma si ale vyžádala výběrové řízení na nového dodavatele.

Na přístroj nyní čeká dalších devět žadatelů,“ vysvětlila nedostatek přístrojů Vlasta Vrchotová z ministerstva zdravotnictví. Podle ní bude ještě nejméně měsíc až dva trvat, než se potřebná zařízení nakoupí.

Jenže smrtelně nemocnému Petrovi jde o čas. Vinou ochablého svalstva už nedokáže sám dýchat a mnoho měsíců života už mu také nezbývá. Nejvíc by si přál dožít doma u maminky. A právě proto nutně potřebuje ventilátor.

Občanské sdružení Petr, založené přímo kvůli pomoci Čapákovi, už vybralo přes dva a půl milionu korun na jeho domácí péči, sehnalo pečovatelky. „Do nemocnice k Petrovi jsem nastupovala v červenci s tím, že v polovině měsíce už se o něj budu starat doma. Teď už máme září,“ krčila rameny ošetřovatelka Hanka Křupalová.

Sdružení s nemocnicí pro Čapáka objednalo také speciální polohovatelný vozík, který mu umožní dostat se ven do přírody. „Těším se na něj jak na ferrari,“ přiznal pacient. Bylo na něm přitom vidět, jak je k pozitivním zprávám nedůvěřivý. „Jsme laici, ale zvážíme, jestli by nebylo rychlejší, kdybychom plicní ventilaci koupili sami,“ podotkla Jana Kubová ze sdružení Petr.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

eremita ( 13. září 2009 21:17 )

Velmi zjednošeně - tenhle těžce nemocný pán je pro zdravotnické zařízení trvalým zdrojem dlouhodobých pravidelných příjmů...

bobesbobo1968 ( 7. září 2009 21:06 )

S tím nelze nesouhlasit. Je to bordel na kolečkách.Hlavně že se hádají kdy budou volby ale pomoci tam kde je to třeba to né. Jsou to prostě ho vada

carr ( 7. září 2009 09:36 )

sebranka poslanců,senátorů,ministrů a jejich houf přisluhovačů plýtvá stovkami miliónů denně, plýtvá trpělivostí nás všech, nějaký soud vydá ze dne na den rozhodnutí, které zhorší již tak špatnou situaci v zemi, a pro jednoho nemocného umírajícího občana není řešení.Toto vážení "politici" je vizitka vás všech, za takové renomé by se styděly i KRYSY.

Zobrazit celou diskusi