Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ochrnutý malíř Petr Čapák: Chci ještě poslední výstavu

Petr Čapák už potřebuje k dýchání nejen plicní ventilaci, ale i kyslíkový koncentrátor
Petr Čapák už potřebuje k dýchání nejen plicní ventilaci, ale i kyslíkový koncentrátor  (Autor: Marie Machková)
Autor: Marie Machková, šimk - 
6. září 2010
05:02

Všechny síly už pomalu opouštějí ochrnutého vsetínského malíře Petra Čapáka (31), který statečně bojuje o svůj život. Známý regionální výtvarník trpí svalovou dystrofií. Teď už je napojen na kyslíkový přístroj a potravu přijímá pomocí sondy. Mladík se smiřuje s tím, že umírá, ale věří, že se mu ještě podaří uspořádat výstavu.

Přestože se malíři, i díky čtenářům Blesku, loni povedlo získat plicní ventilátor a přestěhovat se z nemocnice domů, nemoc teď o sobě znovu dala vědět. „Už nemám žádná očekávání. Už jen bojuju,“ svěřil se Petr.

Za 11 měsíců, kdy opustil po téměř ročním pobytu nemocnici, namaloval za pomoci počítače osm obrazů. Ty by chtěl 22. září v horním evangelickém kostele ve Vsetíně ukázat lidem. „Petr je houževnatý. Ale teď už ho vše zmáhá. Pomalu docházejí peníze, které mu čtenáři Blesku poslali, aby si mohl dovolit domácí péči, a tak se rozhodl obrazy prodat,“ řekla ošetřovatelka Kateřina Jašová.

Malířův stav se zhoršuje

Na otázku, jak se cítí, odpovídá: „Umírám. Zdravotní stav už mi nic jiného nedovolí.“ „To je ten jeho černý humor,“ komentovala Petrova slova pečovatelka Hanka Křupalová. Celkem se o nemocného muže stará pět pečovatelek.

Protože se jeho stav zhoršuje, musely dvanáctihodinové služby o čtyři hodiny zkrátit. „Častěji se střídáme. Je to náročnější. Ale snažíme se, aby se Petr cítil co nejlépe,“ dodala Jašová.

Mladý výtvarník se už neposadí na vozík. Pozře jen mixovanou stravu, ale i to ho vyčerpává, a tak většinu výživy dostává sondou přímo do žaludku. K dýchacímu přístroji mu asi před měsícem přibyl i kyslíkový koncentrátor. „Snažím se být skromný. Děkuju za každý den, kdy žiju,“ zašeptal Petr.

bjutifl ( 7. září 2010 11:03 )

mujboze, bohužel přeješ petrovi nemožné Při takové nemoci je reálné přát co nejvíc sil a klidu, vůle, pohody a co nejvíc splněných přání před neodvratným koncem. A to taky Petrovi z celého srdce přeji.

mandat ( 7. září 2010 05:32 )

Nevim,co si mam o tom myslet.Nekdo se snazi delat umeni,je nemocny,neni mu pomoci,vyhlidky do budoucna nejsou ruzove............mozna se najde sponzor a pomuze vystavu rfealizovat,nebo dokonce bude moci udelat putovni vystavu. Jeste k prispevku pode mnou.Jsou lide,kteri maluji usty nebo nohama a obrazy jsou skvele....maluji ji delfini a opice a ve svete maji uspech. Preji nemocnemu umelci hodne stesti...

ales1 ( 6. září 2010 13:52 )

myslím že to jde vyřešit kompromisem. Jemu necháme pět ošetřovatelek, protože krásně maluje a je příjemný a tebe necháme pojít bez samotného. Tím se to vyrovná.

luboze ( 6. září 2010 12:25 )

petr,tvuj život neni a nebude marnej...nechavas tady za sebou krásnou práci a lidi te maji rady prála bych ti aby se ti nemoc spomalila ,abys vydrzel,aby nasli neco...co by te aspon z poloviny vylecilo,si velice statecnej a moc ti preju vyleceni

anasyi ( 6. září 2010 11:34 )

Zobrazit celou diskusi