Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zázrak: Po půl roce se posadil!

Petr Čapák se po půl roce na nemocničním lůžku znovu dokázal posadit, pomáhají mu ošetřovatelé Hanka Křupalová a Čeněk Koudela
Petr Čapák se po půl roce na nemocničním lůžku znovu dokázal posadit, pomáhají mu ošetřovatelé Hanka Křupalová a Čeněk Koudela  (Autor: Blesk - Marie Machková)
Autor: Marie Machková - 
13. července 2009
05:00

Je to bojovník! Petr Čapák (30), trpící nevyléčitelnou svalovou dystrofií, se po půl roce, kdy jen ležel v nemocnici, dokázal posadit na vozíček! Lékaři mu předvídali jen 20 let života, ale vidina domova mu dodává sílu rvát se s osudem.

Sdružení Petr mu sehnalo ošetřovatele, kteří zajistí jeho domácí péči.

Ošetřovatelé už vykonávají praxi přímo u pacienta na ARO. „Pomalu balím. Maminka už mi odnáší věci domů,“ hlásil Blesku Petr, který se proslavil jako regionální výtvarník. Od prosince leží ve vsetínské nemocnici, protože bez pomoci přístroje už nedokáže sám dýchat. Kromě zdravotnického personálu se o něj teď stará i Hanka Křupalová (22) a Čeněk Koudela (26), kteří se přihlásili do výběrového řízení na domácího ošetřovatele. Hanka má být dokonce koordinátorkou všech pracovníků, kteří budou nemocnému muži pomáhat. „Budeme ale potřebovat další lidi. Jeden člověk by asi dvanáctihodinovou službu těžko zvládl,“ řekla Hanka.

Ošetřovatelé teď musejí projít psychologickým vyšetřením a školením na obsluhu ventilátoru, který za Petra dýchá. „Teď jsme ve stadiu vyplňování žádostí a lékařských posudků. Na jejich základě ministerstvo zdravotnictví Petrovi přidělí plicní ventilaci domů,“ vysvětlila Jana Kubová ze Sdružení Petr, které na jeho domácí péči shánělo peníze. Na účtu jsou už přes dva miliony korun. Když tuto sumu Petr uslyšel, zvážněl a neustále dokola opakoval: „Děkuji.“

hani ( 13. července 2009 15:05 )

lide ktere specialne delaji sebe nemocnym! A taky svoje dite! To je hruza. A stat musi zivit vsech. Muzete koupit pro sebe takove eleksiry v nem. Bohunice, 7 patro. Doktori Robek, Prochazka, Garajova, Linchartova, Benda, Vomela, Neumann, Mann a jine. Taky stanicni Tanja, Jana, Zdenka Sura. Mate genetycke infekce v Cesku vic nez dost. Co vam ne libi? Ze za vas vse jasne?

jirka76 ( 13. července 2009 14:21 )

Je vidět,že u tý černobílý ještě sedíš a nebo jsi na nic jiného před dvěmi lety neměl.Srovnej si to v hlavě než něco napíšeš. A kde bylo psáno ,že se opravář pokoušel opravit doma?S člověkem ,který nemá ani páru o tom co se děje nemá cenu diskutovat.

jirka76 ( 13. července 2009 14:18 )

Je vidět,že u tý černobílý ještě sedíš a nebo jsi na nic jiného před dvěmi lety neměl.Srovnej si to v hlavě než něco napíšeš. A kde bylo psáno ,že se opravář pokoušel opravit doma?S člověkem ,který nemá ani páru o tom co se děje nemá cenu diskutovat.

jirka76 ( 13. července 2009 11:32 )

Jak takový negramot jako jsi ty sem můžeš psát.Ty si asi neumíš uvědomit co stojí jiné věci jako jsou záchytky,feťaci a jiní podobní,kteří si sami způsobí nemoc svou vlastní debilností!Tuto nemoc si člověk sám nezpůsobí tak proč takovému člověku nepomoci.Já sama jsem měla takhle nemocného syna,který byl na mě plně závislý.Sice jsem se o něj celých 24 hodin starala sama,ale byla jsem ráda,že mu pomáhám.Byl a v mém srdci stále je ve stejném věku jako tento kluk.Žádná duševní troska dokázal na počítači,vše si na něm opravil,to co i opraváři neuměli s tím ,že jsme mu s tím museli pomáhat,protože neměl sílu.Tito nemocní naopak moc chytří tak jako byl i můj syn.

cieska ( 13. července 2009 10:37 )

sám si duševní troska, v jeho situaci bych tě chtěla vidět.

Zobrazit celou diskusi