"Nekradl jsem, nezneuctil jsem svou profesi. Jsem pouze homosexuál," protestuje Halil Ibrahim Dinçdag, který neočekával, že když oznámí v květnu svou sexuální orientaci, bude mu v Turecku zakázáno vykonávat jeho profesi fotbalového rozhodčího.

Jeho odhalení vyvolalo bouři! Turecký sport je mužskou sférou a v každodenním životě jsou homosexuálové často terčem silných odmítavých útoků.

Jeho veřejné přihlášení k homosexuální orientaci, v Turecku velmi vzácný jev, ho okamžitě stálo jeho průkaz fotbalového rozhodčího.

“Když jsem učinil to prohlášení, změnil se můj život v peklo," zdůraznil. Vyhnali jej nejen ze stadionů, ale také musel opustit práci v místní rozhlasové stanici.

Žádný zákon homosexualitu neodsuzuje, ačkoli sociální tlak a násilnosti vůči gayům jsou časté. Mnoho transsexuálů a homosexuálů se stalo obětí takzvaných zločinů z nenávisti.

Muž ihned začal bojovat za homosexuály a má podporu své rodiny.

Turecká fotbalová federace rozhodla Dinçdaga vymazat z komory rozhodčích. Argumentovala tím, že byl z důvodu homosexuality osvobozen od povinné vojenské služby.

Dinçdag neztratil odvahu a chce ve svém úsilí vytrvat, aby se mohl na stadiony vrátit. Podal žalobu k soudu. Bude-li to nutné, obrátí si klidně i na Evropský soud. Považuje za ponižující, že musí mluvit o své situaci v zemi, která chce vstoupit do Evropské unie.

Právník postiženého rozhodčího se rozhořčuje: "Paříž už má otevřeně homosexuálního starostu, ale my se teprve ptáme, jestli může gay rozhodovat na fotbalovém zápase."