Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Francouzští homosexuálové nesmějí darovat krev

Při testu se odebere krev ze žíly jako při normálním odběru.
Při testu se odebere krev ze žíly jako při normálním odběru.  (Autor: Martin Mithofer)
Autor: ČTK - 
16. ledna 2009
07:29

Muž, který zdravotnickému zařízení ve Francii oznámí, že je homosexuál, nesmí darovat krev a nic se na tom nezmění ani v nejbližší budoucnosti.

Rozhodla o tom novým výnosem, který má vstoupit v platnost v příštích dnech, francouzská ministryně zdravotnictví Rosely Bachelotová, jež prodloužila věk pro dobrovolné odevzdávání krve z 65 na 70 let.

V nedávném rozhovoru pro list Libération Bachelotová obhajovala zákaz pro homosexuály statistickými údaji o jejich zdravotní rizikovosti. Virem HIV způsobujícím nemoc AIDS je nakaženo deset až 18 procent mužské homosexuální populace, zatímco u heterosexuálů to je 0,2 procenta. "Je tu riziko a to riziko je příliš veliké," tvrdila.

Ještě před rokem přitom ministryně byla přesvědčena, že zákaz darování krve u homosexuálů, který začal platit v roce 1983, je diskriminační a nepřijatelný.

Francouzský pravicový politik Jean-Luc Romero, který se svou homosexuální orientací netají, označil rozhodnutí Bachelotové za nepřiměřené a nebezpečné v době, kdy nemocnicím náhradní krev citelně chybí. Připomněl, že ministryně tak pokračuje v kurzu svého předchůdce Xaviera Bertranda, který zákaz slíbil odstranit, ale nakonec závazek nesplnil.

Sdružení Act up obvinilo ministryni z homofobie a diskriminace, která není "sanitárně oprávněná". Podle organizace je sice poměr nakažených mezi homosexuály vyšší, ale poměr nově nakažených roste naopak rychleji u heterosexuálů. Act up také připomněla, že konzervativní země jako například Portugalsko zákaz zrušilo a svůj zdravotní systém tím neohrozilo.

V dalších evropských zemích včetně České republiky ale homosexuálové na podobné komplikace narážejí. České transfuzní stanice řadí homosexualitu do rizikového chování pro odběr krve vedle prostituce a pobytu ve vězení. Sdružení organizací homosexuálních občanů (SOHO) dnes dalo najevo, že se hodlá obrátit na Ústavní soud, protože se domnívá, že homosexuální menšina je diskriminována dotazníky na pohlavní chování.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi