Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ministerstvo: další peníze na testy HIV

Virus HIV
Virus HIV  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
31. července 2008
16:08

Ministerstvo zdravotnictví rozdělí dalších 350.000 korun organizacím, které zajišťují anonymní testování viru HIV.

V prvním kole dotačního řízení dostaly nevládní organizace a zdravotní střediska na testy a kampaň 9,7 milionu korun. Novinářům to dnes řekl hlavní hygienik ČR Michael Vít. Ministerstvo tak prý reaguje na vysoké počty nově objevených nákaz virem HIV v Česku. Od počátku roku do konce června se zjistilo 78 případů, to je o 21 více než za stejnou dobu loni.

Padne i letos rekord v počtu nově nakažených?

V loňském roce bylo zjištěno celkem 122 nových případů HIV pozitivních v ČR, což bylo zatím nejvíc v historii testování v ČR. Letošní čísla podle odborníků loňský rekord zřejmě překonají. Ředitel Domu světla, kde se testuje přítomnost viru HIV v krvi, Miroslav Hlavatý míní, že nakažených může být desetkrát tolik, než udávají oficiální čísla.

Kampaň se zaměří i na zahraniční narkomany

Podle ministryně pro menšiny a lidská práva Džamily Stehlíkové (SZ) se má kampaň letos i příští rok zaměřovat zejména na školy a mladou generaci. Podle statistik se virem HIV v Česku nejčastěji nakazí dívky ve věku od 20 do 24 let a muži ve věku od 25 do 29 let. Kampaň zamíří i mezi cizince, podle ministryně hlavně na injekční uživatele drog z východních zemí.

Podle Národní referenční laboratoře pro AIDS v Česku žilo k poslednímu červnovému dni 939 HIV pozitivních lidí. Jedná se o Čechy nebo cizince s trvalým pobytem.


Testování v ČR odhalilo celkem 1120 případů HIV nakažených, 251 z nakažených onemocnělo chorobou AIDS. Z nich do konce června nemoci AIDS podlehlo 136 lidí. Podle Hlavatého je dobře, že vláda zvýšila množství peněz na prevenci. Oproti loňsku jde o trojnásobek. Vzhledem k alarmujícím číslům jde ale podle něj o zlomek toho, co by měl stát do testování a prevence vložit. Největší počet HIV pozitivních připadá na Prahu. Následuje Středočeský a Jihomoravský kraj. Na opačné straně pomyslného žebříčku se nachází Vysočina a Pardubický kraj.