Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Berlínský lékař uzdravil pacienta s HIV!

Vir HIV
Vir HIV  (Autor: wikipedie.cz)
Autor: kad, INT - 
13. listopadu 2008
12:40

Doktor Gero Hütter transplantoval pacientovi (42) s HIV, který měl navíc leukémii, novou kostní dřeň. Zdá se, že ho tento zákrok zachránil před jistou smrtí!

Následovala senzace. Pacient zvítězil nejen nad rakovinou, ale vyhrál i nad HIV. Virus nebyl v krvi pacienta zaznamenán už šest set dnů.

Ovšem vyléčení pacienta od HIV bylo neplánované. I lékař Hütter přiznává: "Byl jsem opravdu velmi překvapen."

Ve skutečnosti tedy stojí doktor Hütter a jeho kolegové před nevyřešenou hádankou. Jedním možným vysvětlením je, že transplantovaná kostní dřeň má léčebné účinky. Buňky dárce se změnily, došlo k mutaci, která se vyskytuje zhruba u dvou procent Evropanů. Přirozené buňky proti AIDS zabránily tomu, aby se v těle Američana tvořily další HI-Viry.

Může Hütterova metoda v budoucnu zabránit a zastavit AIDS?

Německému Bildu poskytl rozhovor expert na kmenové buňky MUDr. Jürgen Hescheler z Kolína: "Tento případ je zajímavý. Všechny nemocné buňky jsou díky ozařování zničeny a jsou potom vyměněny transplantací kostní dřeně. V těžkých případech to může znamenat poslední záchranu."

Lékařka Anja Potthoff (32) pracuje na Bochum klinice a říká: "Diskutovali jsme o tom. Jedná se o jedinečný výsledek! Kromě toho jsou vedlejší účinky transplantace dřeně natolik vážné a celá operace je navíc příliš nákladná, že se tato léčba týká jen ojedinělých pacientů."

Nositel Nobelovy ceny a virolog David Baltimore označil případ za velmi pozitivní. Baltiomre bojuje za nové metody léčby AIDS, která funguje podobným způsobem jako náhodou objevená metoda lékaře Hüttera.

Čtěte také:

Nová kostní dřeň prý vyléčila pacienta s HIV!