Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Večeře pro celou rodinu: Levná jídla do stovky!

Fotografie
11. června 2009 | 05:00

Jak levně nakrmit celou rodinu a přitom nezruinovat už tak napnutý rozpočet? Zvlášť teď před prázdninami a dovolenými se v mnoha domácnostech šetří. Blesk proto přináší další levné recepty, které pořídíte maximálně do stovky!

TAGLIATELLE S ČESNEKEM A FEFERONKOU

349740:gallery:true:true

Cena: cca 85 Kč

Doba přípravy: 25 minut ●

Suroviny pro 4 osoby: 500 g těstovin tagliatelle, 2 lžíce panenského olivového oleje, 1 polévková lžíce citronové šťávy, 8 středně velkých žampionů, 2 čerstvé červené feferonky, 2 stroužky česneku, hrst nasekané petrželky, sůl, pepř ●

Postup: Těstoviny uvaříte dle návodu. Mezitím nakrájejte na plátky žampiony a najemno česnek. Feferonky podélně rozkrojte, vyjměte semínka a nasekejte najemno. Na pánvi rozpalte olivový olej a začněte na něm restovat žampiony, po chvíli přidejte feferonku. K houbám přidejte česnek a krátce osmažte (aby nezhořkl) a odstavte z ohně. Hotovou směs osolte, opepřete, zalijte citronem a posypte petrželkou. Všechno promíchejte a přidejte ke scezeným těstovinám a ihned podávejte.


BRAMBOROVÝ GULÁŠ S PAPRIKAMI

349742:gallery:true:true

Cena: cca 100 Kč

Doba přípravy: 30 minut ●

Suroviny pro 4 osoby: 500 g brambor, 2 cibule, 3 různobarevné papriky, 3 nožičky pikantní klobásy, 1 kostka masoxu, instantní jíška, olej, sůl, pepř ●

Postup: Cibuli nakrájejte nadrobno. Oloupané brambory nakrájejte na kostky. Paprikové lusky omyjte, rozpulte, odstraňte jadřince a nakrájejte na silnější proužky. Klobásu nakrájejte na kolečka. V hrnci rozpalte olej a osmažte cibuli dozlatova, přidejte papriky, klobásy a krátce poduste. Přisypte brambory, zalijte vodou, osolte, opepřete a vařte na mírném ohni asi 20 minut. Zahustěte instantní jíškou, podle chuti můžete pokrm zjemnit zakysanou smetanou.


ZÁVIN SE ŠPENÁTEM

349745:gallery:true:true

Cena: cca 70 Kč

Doba přípravy: 50 minut ●

Suroviny pro 4 osoby: 1 balíček listového těsta, 200 g balkánského sýra, 200 g čerstvého listového špenátu, 1 vejce ●

Postup: Špenátové listy přeberte a důkladně je properte ve studené vodě, nechte je okapat a osušit na čisté utěrce. Listové těsto rozválejte na pomoučněném válu na tenký plát. Na těsto naklaďte špenátové listy, posypte balkánským sýrem. Plát srolujte, dejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte asi 20 minut v troubě vyhřáté na 200 ºC. Podávejte teplé.


RAJSKÁ POLÉVKA SE SÓJOU

349743:gallery:true:true

Cena: cca 85 Kč

Doba přípravy: 40 minut ●

Suroviny pro 4 osoby: 500 g rajčat, 1,5 litru zeleninového vývaru, 1 cibule, 100 g sójových bobů, 20 g hladké mouky, 20 g másla, cukr, ocet, sůl, petrželová nať ●

Postup: Sójové boby namočte den předem do studené vody. Uvařte je v čisté vodě doměkka. Před dovařením osolte. Omytá rajčata nakrájejte na kostičky, zalijte vodou a povařte. Propasírujte je přes síto. Na másle zpěňte cibuli nakrájenou nadrobno, zaprašte ji moukou, zalijte studeným zeleninovým vývarem a převařte. Přidejte propasírovaná rajčata a uvařenou sóju. Polévku osolte, dochuťte octem, cukrem a ještě nechte přejít varem. Ozdobte čerstvou petrželovou natí.


ZELENINOVÝ KOLÁČ

349744:gallery:true:true

Cena: cca 100 Kč

Doba přípravy: 45 minut ●

Suroviny pro 4 osoby: Na těsto: 150 g hladké mouky, 75 g rostlinného tuku, 1 vejce, sůl. Navrch: 1 malá červená paprika, 1 malá žlutá paprika, 1 malá cuketa, 3 cibule, 100 g slaniny, 150 g zakysané smetany, 2 vejce, 150 g strouhaného sýra, sůl, pepř, můžete přidat i špetku muškátového oříšku ●

Postup: Mouku prosejte na vál a přidejte nakrájený tuk, 1 vejce, 1 polévkovou lžíci vody. Ze surovin vypracujte hladké těsto, zabalte je do fólie a nechte alespoň 30 minut v chladu. Těsto rozválejte na placku a vložte do formy, vytvarujte okraj vysoký asi 2 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte, spolu se slaninou opečte na oleji. Sýr nastrouhejte. Do mísy dejte zakysanou smetanu, přidejte vejce, ochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a důkladně promíchejte. Vmíchejte sýr, cibuli a slaninu. Směs nalijte na těsto. Po obvodu vyrovnejte kolečka cukety a střed poklaďte paprikami nakrájenými na proužky. Koláč pečte asi 20 minut ve vyhřáté troubě na 190 ºC. Můžete ho podávat teplý i studený.


OMELETA PO MEXICKU

349741:gallery:true:true

Cena: cca 95 Kč Doba přípravy: 35 minut ●

Suroviny pro 4 osoby: 250 g hladké mouky, 4 vejce, 375 ml mléka, 125 ml minerálky, špetka soli, tuk na smažení. Na náplň: 1 konzerva sterilovaných rajčat, 250 g sterilovaných červených fazolí, 1 malá konzerva kukuřice, 1 pórek, sůl, pepř ●

Postup: Z mouky, vajec, mléka a minerálky si připravte hladké hustší těsto, osolte je a nechte odstát alespoň 15 minut. Pórek omyjte a nakrájejte na kolečka, osmahněte na pánvi na tuku. Přidejte pokrájená rajčata, osolte, opepřete a krátce poduste. Do směsi přidejte okapané fazole a kukuřici a krátce poduste. V pánvi na rozpáleném tuku usmažte asi 8 omelet. Hotové omelety naplňte připravenou směsí.


Více receptů najdete v Blesku pro ženy

 

Autor: hap
Klíčová slova: jídlo, recepty
Diskuse ke článku
.
Související články