Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nevidomá Míša (8): Blesk je můj Ježíšek!

Autor: Helena Lacinová - 
18. prosince 2008
05:00

Nejhezčí předvánoční dárek dostala zrakově postižená Michalka Krátká (8) z Kadaňska. Může zůstat se svými rodiči a spolužáky ze školy.

A nemusí se stěhovat na internát pro nevidomé do Prahy. Blesk jí totiž pomohl sehnat drahé speciální pomůcky. Její příběh zaujal čtenáře Blesku, a tak se našli sponzoři, kteří drahé vybavení Míše pořídili.

Ve středu si speciální počítač poprvé vyzkoušela ve škole. Se slepeckým počítačem s hlasovým výstupem, který má od soboty, se teprve učí zacházet. Světelná interaktivní tabule napojená na internet ulehčuje výuku i jejím spolužákům. Míša získala i nové stoly s pojízdnou židlí. "Neváhal jsem ani vteřinu. Příběh mě zaujal," řekl Michal Voráček, který Míše pomůcky uhradil z peněz své Nadace pro obnovu a rozvoj poté, co si o Míše přečetl v Blesku.

Nevidomá Míša (8) může díky speciálnímu vybavení zůstat ve škole se svými zdravými kamarády. Nevidomá Míša (8) může díky speciálnímu vybavení zůstat ve škole se svými zdravými kamarády. | Helena Lacinová

"Tohle vybavení jí vystačí až do devítky i dál," řekla ve středu Michalčina třídní učitelka Monika Raulová. "Michalka je ohromně ctižádostivá a usilovná. Co může, snaží se zvládnout sama a jsme rádi, že zůstane s námi a je šťastná," řekla s tím, že bez speciálních pomůcek by přes veškerou snahu ve vzdělávání opravdu nešlo pokračovat. "Učiva přibývá. Asistentka Míši jí vše musela kopírovat a zvětšovat. Takhle si to uloží do notebooku, vše probíhá elektronicky," dodala učitelka. "Jsme nesmírně šťastni všichni. Všem děkujeme," řekla Michalčina matka Martina Krátká (28).


Čím onemocněla Míša?

Michalka se se zrakovým postižením narodila. Trpí i Marfanovým syndromem, který způsobuje rychlý růst a důsledkem jsou další obtíže s chůzí, oslabeným svalstvem a očima a nemoc se zhoršuje. Nic z toho nebrání Michalce, aby byla výbornou žačkou 3. třídy Základní školy v Radnicích, kde se učí na samé jedničky.