Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Míša zpívala s rockery o slepecký počítač

Autor: Helena Lacinová - 
27. října 2008
11:43

Tvrdá muzika a navenek samí drsňáci se sešli v sobotu večer v Chomutově na benefičním koncertu pro Michalku Krátkou (8). Výtěžek poslouží téměř nevidomé školačce na koupi slepeckého počítače.

Ten Míše zajistí, aby mohla zůstat ve škole v Radonicích s kamarády a nemusela na internát do Prahy. Když zpívala, jihli všichni.



Michalka Krátká (8) se se zrakovým postižením narodila. Trpí i Marfovým syndromem, který způsobuje rychlý růst a důsledkem jsou další obtíže s chůzí, oslabeným srdíčkem a očima. S handicapem bojuje statečně. A učí se na samé jedničky. "Chceme, aby jednou byla samostatná a obstála i s postižením, ale aby v tomhle věku odešla z domova, je příliš brzy," míní Míšina maminka Martina (28), která denně dceru vozí z osady Kadaňský Rohozec do školy v Radonicích.

Tam má Míša kamarády od školky, kteří jí pomáhají. Problém je v tom, že zdravotní stav Michalky se zhoršuje. Ztrácí zrak. Aby mohla ve škole dál zůstat, potřebuje speciální pomůcky. Slepecký počítač a tabuli. Dohromady za necelých dvě stě tisíc korun. A to je pro malou školu a rodinu drahé.

Stát příliš nepomáhá. "Na příspěvek na pomůcku máme nárok jednou za pět let. Dostali jsme televizní lupu a máme vyčerpáno," řekla hořce matka. Osud Míši nezůstal lhostejný rodinné kamarádce Lucii Šimůnkové, která uspořádala benefiční koncert, aby dívka získala peníze na počítač. Na sobotní akci získaly 30 tisíc korun.

Číslo učtu Michaela Krátká 43-3436820257/0100