Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bombaj: Teroristů bylo nejméně deset!

Teroristé v Bombaji
Teroristé v Bombaji  (Autor: YouTube)
Autor: ČTK - 
29. listopadu 2008
09:36

VIDEO. Úřady zpočátku tvrdily, že teroristů, kteří zaútočili na indickou hospodářskou metropoli, jsou na dvě desítky. Nyní se mluví o pouhé desítce.

Šéf bombajské policie Hasan Gafúr dnes podle agentury Reuters oznámil, že atentátníků bylo nejméně deset. Z toho devět podle něj bylo zabito a jeden zajat.

Také v počtu zabitých cizinců se zatím úřední zdroje liší. Nelze proto vyloučit, že indická policie postupem času počet teroristů změní.
Vzápětí po oznámení o ukončení bojů s teroristy se Pákistán rozhodl zrušit vyslání šéfa své vojenské rozvědky ISI, který se měl v Bombaji podílet na vyšetřování. Místo šéfa má do Bombaje přiletět pouze obvyklý představitel rozvědky. Oznámil to dnes úřad pákistánského premiéra.

Náhlý zlom v tomto gestu, které agentury označovaly za snahu vyvarovat se krize mezi dvěma jadernými mocnostmi regionu, se zřejmě týká náznaků indické strany, že teroristé museli mít spojení s "obdobnými elementy" v Pákistánu. Indický premiér Manmóhan Singh sice ve čtvrtek mluvil pouze o spojení teroristů na "zahraničí", aniž by Pákistán jmenoval, ministr zahraničí Pranáb Mukherdží ale přímo uvedl, že první důkazy ukazují na spojení ozbrojenců s Pákistánem.

Pákistánský premiér Júsuf Ráza Gílání v pátek důrazně popřel, že by se jeho země jakkoli podílela na teroristickém útoku v Bombaji, ani v jiných, dřívějších případech. Obě země se léta sváří o sporné území Kašmíru. Pákistán i v minulosti tvrdil, že jeho podpora muslimům v Kašmíru se omezuje pouze na morální a politickou, nikoli vojenskou či teroristickou.

Čtěte také:

Masakr v Bombaji trval 60 hodin a vyžádal si skoro 200 obětí