Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Aby se lišák Vojta dostal na svobodu, ukousl si ocas

Autor: Jiří Čada - 
4. listopadu 2011
06:10

KLETEČNÁ – Říkají jí Vojta, přestože se jedná o dvouletou liščí fenu. Ze společnosti ostatních lišek se zcela vydělila. Chybí jí totiž bohatá chundelatá oháňka, chlouba všech těchto šelem. Tu si Vojta ukousl.

Vojta měl pohnuté mládí. Jako malé štěně se chytil do pytláckých želez. „Liška, která se chytí do želez je schopna si sama uhryzat tlapu, za kterou v pasti uvízla,“ popsal chování těchto šelem nový majitel Vojty Ladislav Váňa, ze záchranné stanice zvířat v Kletečné na Vysočině. „Vojta se chytil do želez za ocas a tak si jej uhryzal,“ dodal zvířecí záchranář.

Naříkající zbídačené mládě lišky našel v lese naštěstí Váňův kamarád a liščete se ujal. Teď když musel odcestovat, dal už dospělou lišku do záchranné stanice. „Za celou dobu nepoznal, že Vojta není lišák, ale liška,“ baví se nyní nad neznalostí svého kamaráda Váňa.

Vojta si lidi oblíbil. Chová se k nim přátelsky. Jen ve společnosti svých liščích vrstevnic je outsiderem. „Musim mu přidělit samostatný výběh, ostatní lišky tím, že Vojta je hendikepovaný by ho roztrhaly. Proto do volné přírody se už nikdy nemůže vrátit,“ vysvětlil Blesku.cz Váňa.

Ten chce nyní lišku naučit chodit na vodítku. „Je k lidem velmi přátelská a tak ji budu brát mezi děti na ukázku, aby viděly, jak se ke zvířatům dokážeme my lidé často velmi brutálně chovat,“ zdůraznil Ladislav Váňa.

petr11 ( 4. listopadu 2011 06:34 )

...to mě nenapadlo!

Zobrazit celou diskusi