Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Praly se jen děti, tvrdí o bitce v Novém Boru místní Rom

V těchto místech došlo ve čtvrtek 27. 10. kolem 22. hodiny k potyčce mezi dvěma Romy (15 a 17) a bílou dívkou (16) a mladíkem (18). Mladík skončil se zlomeným nosem a otřesem mozku v nemocnici.
V těchto místech došlo ve čtvrtek 27. 10. kolem 22. hodiny k potyčce mezi dvěma Romy (15 a 17) a bílou dívkou (16) a mladíkem (18). Mladík skončil se zlomeným nosem a otřesem mozku v nemocnici.  (Autor: Libor Jakubec)
Autor: lj - 
31. října 2011
15:21

Navzdory romské policejní hlídce v ulicích města se vztahy mezi Romy a bílými vyhrocují. Zkraje víkendu se chlapec a dívka z česko-romských rodin (oba 15) poprali s jinou podobně starou dvojicí. Mladík (18) a dívka (15) skončili po rvačce v nemocnici. Lékařské ošetření musel vyhledat v noci na neděli jiný mladík (20), na nějž se při návratu domů vrhli dva zhruba stejně staří útočníci.

 

Od brutálního mačetového útoku skupiny Romů na hosty novoborského baru Pivní pomoc začátkem letošního srpna nervozita obyvatel města stále stoupá. I když městská policie posílá do ulic přes den dvojici romských strážníků, kteří mají pomáhat krotit vášně svých soukmenovců, po setmění dostává agresivita zelenou.

V pátek večer se v parku před kinem dostala do potyčky dívka (15) a mladík (18) s párem patnáctiletých míšenců, jejž doprovázel starší bratr (18) hocha.

Byla to rvačka mezi dětmi, nemá smysl řešit, kdo z nich to začal. Starší syn se pokoušel mladšího usměrnit, ale marně. Kluci se napadeným později omluvili,“ řekl Blesku otec mladíků Josef Tancoš (38).

Mladík (18) skončil v nemocnici se zlomeným nosem a otřesem mozku, jeho dívka (15) měla pohmožděniny na hlavě.

O dva dny později, v neděli kolem půl třetí ráno se v novoborské čtvrti Arnultovice sesypala dvojice neznámých, zhruba dvacetiletých útočníků na mladíka (20), který se vracel domů od dívky. Podle jeho matky jej napadli, ačkoli se kontaktu snažil vyhnout.

„Zaútočili na něj pěstmi, a když spadl na zem, ještě do něj kopali. Musel vyhledat lékaře,“ oznámila matka. Policie po útočnících dosud pátrá. Zda spolu oba konflikty nějak souvisejí, nechce zatím komentovat. „Oba incidenty nebereme na lehkou váhu a prošetřujeme je jako výtržnictví, ovšem bez rasového motivu,“ sdělila policistka Ivana Baláková. Podle ní policie zvažuje posílení hlídek v Novém Boru o psovody z řad Cizinecké policie.