Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Strážnice brázdí parky na dvoukolkách Segway

Autor: Pavel Ryšlink - 
30. října 2011
15:36

Strážnice na kolečkách připomínající robocopy mohou od nynějška potkávat lidé v olomouckých parcích. Městská policie tam totiž dostala do výbavy čtyři speciální vozítka Segway.

„Je to nejoptimálnější dopravní prostředek do rozlehlých olomouckých parků. Projíždět tam auty není vhodné, koně nemáme a asfaltové cesty by jim také zrovna nesvědčily, kola nejsou praktická,“ uvedla mluvčí olomoucké městské policie Magda Václavíková. Komplex olomouckých parků přitom patří k nejrozsáhlejším v zemi a čítá desítky kilometrů cest a stezek.

Ženy zákona si vozítka pochvalují

Strážnice, které jako první začaly na moderních dvoukolkách sloužit, si je nemohou vynachválit. „Jsme daleko mobilnější, než když jsme chodívaly pěšky nebo kdybychom jezdily auty. Během chvilky projedeme celý park, takže když dostaneme hlášení, že se něco někde děje, jsme tam prakticky okamžitě,“ řekla Blesku strážnice Lenka Pastorková (36). Její kolegyně Renata Blahová (27) k tomu dodala: „Výhodou je, že můžeme jet jakýmkoliv terénem, takže jsme opravdu velmi rychle tam, kde je potřeba. Navíc jsme na dvoukolce vyšší a jsme více vidět.“

Video  Měští policisté dostali do výbavy Segwaye  - Blesk - Pavel Ryšlink
Video se připravuje ...

Ovládání  dvoukolek je jednoduché

Na vozítka Segway přitom nepotřebují strážníci a strážnice žádná speciální oprávnění ani kurz. „Pohybujeme se v režimu chodce, takže nepotřebujeme žádné speciální průkazy. Ovládání je intuitivní a je tak jednoduché, že si ho člověk osvojí během minuty,“ konstatovala strážnice Blahová a dodala: „Když se mírně nakloníte dopředu, jedete dopředu přičemž čím víc se nakloníte, tím jedete rychleji. Když se narovnáte, okamžitě vozítko zastaví. Mírný záklon na patách a couváte. Jemným pohybem rukou doprava či doleva měníte směr.“

Mají i majáčky a ukrást nejdou

Segwaye olomoucké městské policie jsou vybaveny červenomodrými majáčky. Dosahují rychlosti až 21 km/h a baterie vydrží při plném provozu celou směnu. Když strážník či strážnice z vozítka sleze, zablokuje ho pomocí speciálních hodinek na ruce proti odcizení. Krom toho, že člověk vozítko neunese a se zablokovaným nepohne, spustí Segway okamžitě, když se ho dotkne někdo nepovolaný alarm.

Segwaye darovala strážníkům nadace

Olomouc je prvním moravským městem, kde speciální dvoukolky vyvinuté NASA využívá městská policie. Ta je dostala darem od Nadace Bezpečná Olomouc. Pořizovací cena čtyř Segwayů byla 760 tisíc korun, které nadace získala především od sponzorů a donátorů.

micosajan ( 31. října 2011 12:11 )

Určitě by nebylo od věci, aby redaktor, který napsal tento slepě oslavny článek o MP OL, rovněž vznesl na MP OL dotaz, jak chtějí tyto vozítka používat?!!! Segway totiž není homologován pro pohyb na pozemních komunikacích a nelze jej tedy legislativně označit za vozidlo. Ten, kdo chce vyzkoušet Segway v plné síle, si musí najít neveřejné místo, tedy takové, které nepatří mezi pozemní komunikace. Původní plán, že budou strážníci s pomocí Segwaye stíhat prchající zloděje nebo se rychleji dostanou na místo činu je tak vzhledem k legislativě mylný. V případě, že chce policista začít pronásledovat utíkajícího pachatele, nezbývá mu nic jiného, než z vozítka seskočit a pokračovat po svých, jinak by totiž sám porušil zákon.

ylatouf ( 31. října 2011 06:23 )

Na píčoviny je peněz dost.A bude hůř.

kvetahana ( 31. října 2011 01:27 )

Za 190 tis. kousek,který vydrží jezdit jednu směnu??? A ještě na ně prší,sněží...Golfový vozík je pro dva (dvě) a náklad, má střechu, má reflektor,a jezdí terénem stejně tiše a rychle 12 hodin.., ale jsou holt levnější.

joudajoudovy ( 30. října 2011 21:53 )

A jake vyhody z toho Ivankovi zlodejickovi plynou ??? http://www.nbo.cz/organy-nbo/spravni-rada/ Take na te dojde, bez domu Ivane!!! Stejne mas zarudle paraty, kdyz jsi se za komuusu dostal na medicinu, v listopadu jsi prevlekl kabat a sajes a sajes, jak prezrana pijavice. Mel by jsi vratit tituly nebo zaplatit skolne, kdyz se nevenujes medicine a ani pravu. Asi stojis za pekne lejno a v dane profesi by jsi se ani neuzivil. Jen poustis hruzu a vyhrozujes. Videl to cely narod v TV pri volbe prezidenta. Ivane, volam: "Profesor Svejnar mel jit na Hrad!!!". Cim mi uskodis? Co?

zlymikes ( 30. října 2011 18:28 )

A proč nemají ochranu?

Zobrazit celou diskusi