Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

K sebevraždě Oty T. nemuselo dojít!?

Autor: bali, koj - 
17. dubna 2011
12:41

Ke smrti Oty T. možná nemuselo vůbec dojít! Pouhých šest dnů předtím, než se Ota T. oběsil ve své cele, zrušil ředitel Vězeňské služby Kutiš nařízení, zpřísňující dohled nad lidmi, kteří by se mohli pokusit o sebevraždu. Proč?

Ota T. se 21. března pokusil oběsit na tyči závěsu,  oddělujícího toaletu od zbytku cely. Na následek činu zemřel v nemocnici po dvou dnech. Sebevraždě prý nešlo zabránit. V úmyslu sáhnout si na život nemůže zabránit ani zvýšený dohled, uvedla Vězeňská služba.

Podle informací serveru idnes.cz přitom v srpnu 2009 začal platit pokyn “k snižování rizik sebevražedného chování u vězněných osob“, který vycházel ze starší metody, popisující rizika chování vězňů, kteří se mohou pokusit o sebevraždu.

Opatření bylo zrušeno

V době incidentu, ale nařízení už neplatilo. Ředitel Vězeňské služby Jiří Tregler ho totiž 15. března zrušil. Jako důvod uvedl posílení pravomoci ředitelů, kteří by mohli přijímat opatření lépe odpovídající specifikům jednotlivých vězeňských zařízení.

Povinnost zasáhnout omezena nebyla

Na otázku, jestli by šlo sebevraždě zabránit, kdyby pokyn stále platil, Vězeňská služba neodpověděla. Kvůli zrušení předpisu ale není omezena povinnost zaměstnanců zasáhnout v případě zjištění jakýchkoli sebevražedných sklonů či jiných závažných skutečností, uvedl zástupce ředitele kanceláře ředitele a vedoucí oddělení vnějších vztahů Robert Káčer.

Po události se na případ zaměřila vnitřní kontrola. Nezjistila ovšem žádné porušení předpisů. Nepřetržitý dozor by prý porušoval práva obviněného. Zprávu o příčinách události si vyžádal také ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Skončil

V pátek ve funkci skončil ředitel pražské pankrácké věznice Radek Kutiš. Zřejmě i kvůli tlaku vyvolaném sebevraždou Oty T.

e.44 ( 20. dubna 2011 01:41 )

Závidíš? Tomu tvýmu už by asi nepomohla ani živá voda, co?

dobrotka ( 19. dubna 2011 03:29 )

prosim, trochu piety, ctou to tady pribuzni

dobrotka ( 19. dubna 2011 03:25 )

musis ty mezery hledat poradne, tady je mezera ve slove krim i

dannny64 ( 19. dubna 2011 00:46 )

Ahoj) Dekuji za pozdrav ne muj rok narozeni je 63)

divenka ( 18. dubna 2011 21:11 )

ale takových blamáží je víc... jako s tím místem nálezu ostatků, taky jestli byly zabaleny ve folii, nebo pytli a další a další

Zobrazit celou diskusi