Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Anička: Rodiče pátrájí na vlastní pěst

Autor: šim, mivrk - 
17. listopadu 2010
05:03

Anička Janatková (9) je nezvěstná už déle než měsíc. Zoufalí rodiče se uchýlili k druhé výzvě do médií. Jak zafungovala? Policie stále prověřuje nově přicházející podněty. Ty jí předává i rodina Aničky. Zvonící telefon, jehož číslo Janatkovi zveřejnili, zvedá sám Aniččin otec. Policie dosud prověřila téměř tisícovku podnětů a tipů.

„V současné době neprobíhá žádná rozsáhlá pátrací akce uniformovaných policistů. Neuniformovaní policisté a detektivové ovšem stále prověřují poznatky a indicie,“ řekla Blesk.cz k probíhajícímu pátrání policejní mluvčí Andrea Zoulová. Poslední velké pátrání proběhlo minulý týden. Přes 500 mužů – policistů i hasičů – po dva dny prohledávalo oblast severně od Prahy v obci Zdiby, jež je od Troji, kde se Anička před měsícem ztratila, vzdálena vzdušnou čarou asi tři kilometry. Ani toto dvoudenní pátrání v takovém nasazení nepřineslo žádné konkrétní výsledky. Nebo o nich policie v rámci informačního embarga mlčí…

Policie se zaobírá jen dílčími podněty. „Dosud jsme jich získali asi 1300 a máme z nich prověřeny asi dvě třetiny,“ informovala Blesk.cz Zoulová a dodala, že část jich policii předává také samotná rodina ztracené Aničky. „Informace máme z linky 158 a také z telefonního čísla, které zveřejnili Janatkovi. Na toto číslo volají lidé přímo rodině. Na telefonu je buď pan Janatka nebo rodinný přítel, který za ně komunikuje s médii,“ popsala postup získávání poznatků policejní mluvčí.

Rodiče pátrají na vlastní pěst

„Janatkovi si některé poznatky sami prověřují. Ale samozřejmě vědí, že je to nebezpečné,“ dodala. O tom svědčí i také dva případy vydírání Janatkových. Nezávisle na sobě se rodině ozvali dva pachatelé, kteří se snažili zneužít výzvy, v níž rodiče Aničky nabídli 3,5 milionu korun za informace, které by vedly k nalezení jejich dcery. Oba případy už šetří policie.

Zoufalí rodiče mají stále k dispozici služby policejního psychologa. „Je jim denně k dispozici. O tom, jak často jeho pomoci Janatkovi využívají, nemám zprávy,“ řekla k tomu mluvčí pražské policie. Kromě psychologa rodičům pomáhají také jejich přátelé. Blesk.cz Janatkovi vyfotil na golfovém hřišti, na které vyrazili na doporučení právě psycholožky. „Nic nepomáhá tolik, jako čas. Rodičům Aničky můžu snad jen vzkázat, aby se drželi,“ řekl Blesk.cz minulý týden Miloš Nejedlý, tatínek Honzíka, který se ztratil před dvanácti lety. Tehdy mu bylo také devět let jako Aničce. Nikdy ho nenašli.

zlymikes ( 24. listopadu 2010 07:40 )

ale ono už mu je 78 let,že tohle děvče dvakrát viděl ve Vikýřovicích,ale nechce mít nic s policií.Já tenhle případ nechci zlehčovat,ale jen na ukázku,k jakým představám lidi dovede bulvár.

kacota ( 22. listopadu 2010 21:20 )

Nora, ked nenadávaš stále na tú Rolincku tak celkom rozumne píšeš

jullinca ( 21. listopadu 2010 14:08 )

vůbec se nedivím rodičům,že se pustili do pátrání na vlastní pěst,policii vůbec nevěřím,zmrvili co šlo,když se jim podaří něco náhodou objasnit,tak je to opravdu jen náhoda.Stále čekám,že se někde objeví titulek Anička už je doma...

sabartnok ( 21. listopadu 2010 08:11 )

Ještě jsem objevila dneska toto: http://terryle.bloguje.cz/867598-napady-ctenare-detektivek-k-pripadu-anicka-janatkova.php je to dost vyčerpávající rozbor z dřívější doby, ale dobrej. Docela by bylo zajímavé tam dosazovat vše co už se ví na 100% - například trasologie Oty, jak to bylo s věcmi Aničky, jak hledají a zda hledají Honzu a pod.

derek ( 20. listopadu 2010 19:37 )

Je to trochu divný. Janatkovi jdou na golf místo aby hledali. Kdyby se mi ztratilo dítě tak si nepujdu lehnout dokud ho nenajdu. Při těhle případech je nejdůležitější čas. A ten projebaly jak cajti tak rodiče. Sakra vždyt nikoho nenajdu pokud si to neodpracuju. Jsem zvědavej na naše cajty se vsadím ,že nic nemají. A pokud ani ted nemaj stopy a dukazy tak jsou zbyteční. Holka už je asi stejně mrtvá ,ale nikdo se o to nezajímá ani trochu ani cajti ani rodiče a to mě šokuje.

Zobrazit celou diskusi