Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Rodičům Aničky pomůže jen čas, říká otec ztraceného Honzíka

Fotografie
Honzík Nejedlý se ztratil před 12 lety  (Autor: internal)
Autor: šim, Krvs - 
13. listopadu 2010
05:00

Nikdo si nedokáže představit, jaké pocity strachu, bolesti a zoufalství prožívají rodiče ztracené Aničky Janatkové (9). Nikdo, kromě těch, které postihla podobná tragédie. Jedním z nich je také Marcel Nejedlý. Jemu a jeho manželce se před 12 lety ztratil syn Honzík. Nikdy ho nenašli.

Tenkrát bylo Honzíkovi stejně jako Aničce devět let. Honzík zmizel beze stopy, když šel ke kamarádovi. Tam ale nedošel a domů se nevrátil. Policie po něm neúspěšně pátrala, sami rodiče projeli republikou křížem krážem, téměř celou ji oblepili letáky s fotografií chlapce. Vždycky, když se ozval někdo s tím, že chlapce někde zahlédl, rozjeli se tam. Bez výsledku. „Naděje na to, že se najde, byla tehdy daleko větší,“ řekl Blesk.cz Nejedlý.

A dnes, dvanáct let poté? Jaké je to s žít s pocitem, že se mi ztratilo dítě a já se možná nikdy nedovím, co se mu stalo? „Není možné se s tím smířit. Ta nejistota, když nevíte, co se vlastně stalo, je nejhorší. Je mnohem horší, než kdyby se potvrdilo, že Honza nežije,“ řekl Blesk.cz Marcel Nejedlý, kterého jsme se zeptali v souvislosti s případem zmizení Aničky. „Člověku se to vrací. Vzpomene si. Samozřejmě celý případ sleduji. U nás je to už s odstupem už dvanácti let. Dnes by bylo Honzovi jednadvacet,“ popsal to, jak vnímá pátrání po devítileté holčičce otec zmizelého Honzíka. Už téměř nevěří v to, že se jim jejich syn vrátí domů…

Honzík Nejedlý se ztratil před 12 lety Honzík Nejedlý se ztratil před 12 lety | Policie ČR

Žádní psychologové nám nepomáhali

Marcel Nejedlý také jako jeden z mála chápe, co Janatkovi prožívají. Když se ztratil jejich Honzík, žádní psychologové jim nepomáhali. Se vším se museli poprat sami. „U nás to všechno udělal a zahojil čas. Jiná rada tady není. Rodičům Aničky snad můžu říct jen ‚Držte se!‘“ vzkázal rodině Aničky.

Postup policie byl v té době jiný a zoufalými rodiči Honzíka v minulosti mnohokrát kritizován. Také v případě Honzy se rozjela rozsáhlá pátrací akce, ale byla započata pozdě. „Vůbec třeba nenasadili psy, až po třech dnech na naše naléhání. Policie vůbec nepočítala s únosem, jako první vyslýchali nás, jestli jsme mu náhodou něco neudělali. Nebyl ani internet, média o tom tolik tehdy neinformovala. Ale ve výsledku je ten efekt stejný. Po synovi se slehla zem,“ řekl Blesk.cz Nejedlý.

Adoptovali holčičku

Manželům Nejedlým nezbývalo nic jiného, než se s faktem, že svého syna už možná nikdy neuvidí, naučit žít. Museli ‚fungovat‘ také kvůli jejich druhému dítěti, dceři, které je dnes už 17 let. Tehdy jí bylo pět. Také proto se rozhodli pro adopci. Aby nevyrůstala sama, dva roky po zmizení Honzíka si vzali za vlastní ještě druhou holčičku. „Impulsem bylo to, abychom jaksi zaplnili to prázdné místo. Jinak bychom o tom neuvažovali,“ svěřil Blesk.cz. Rodina ale utrpěla druhou ránu. Manželství rodičů se před rokem rozpadlo.

kacota ( 14. listopadu 2010 21:27 )

nemám ani slov,toto by sa nemalo NIKOMU stat

derek ( 14. listopadu 2010 02:32 )

kdo ví co je na tom pravdy.

letajici_svec2 ( 13. listopadu 2010 14:14 )

V trestní věci údajného pohlavního zneužívání tří chlapců byl na děti dokonce vypracován i znalecký posudek. Vyhotovil jej plzeňský psycholog Jiří Jelen společně s psychiatričkou. Z jeho závěrů ale vyplývá, že výpověď trojice sourozenců je nedůvěryhodná. Policisté prověřovali okolnosti případu sedm měsíců. „Nebylo zjištěno, že by se jednalo o trestný čin.

letajici_svec2 ( 13. listopadu 2010 14:04 )

pane Jane a reknete nam: pani Dittrichova, ktere jste pomahal s unosem deti z Kanady na Ukrajinu na falesne doklady, ktera byla shledana vazne psychycky narusenou - je jeste hospitalizovana?

hana512 ( 13. listopadu 2010 13:35 )

Prosím Vás, proč toto nenapíšete orgánům činným v trestním řízení nebo neposkytnete materiály médiím? Tady si to přečte pár lidí a nic s tím bohužel neuděláme.

Zobrazit celou diskusi