Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zmizelá Anička: Rodiče nabízejí 3,5 milionu za informace

Autor: Veronika Pukačová, František Prachař, Richard Veselý, ČTK - 
9. listopadu 2010
17:19

Rodiče Anny Janatkové (9) znovu nabídli 3,5 milionu korun. Tentokrát nejen případným únoscům, ale i tomu, kdo dívku zachrání, či za informace vedoucí k člověku, který stojí za zmizením dívky. "Jako rodiče nechceme jen čekat," píše se v nové výzvě manželů Janatkových, kterou se obracejí na veřejnost.

Aniččiny rodiče tak reagují na činnost policie, která se za skoro čtyři týdny od zmizení Aničky nedobrala žádných konkrétních výsledků. A to i přes intenzivní pátrání na místě zmizení v pražské Troji, do kterého se zapojilo několik stovek policistů.

Policie navštívila všechny domy v okolí, za pomoci záchranářů a vojenské policie prohledala nepřístupný terén i podzemní šachty v blízkosti ulice Pod Písečnou, kde byla holčička naposledy spatřena. To vše bez výsledku.

Největším policejním úspěchem tak zůstává nalezení batohu a bundy Aničky u rozpadlého domku v zahrádkářské osadě v těsné blízkosti domu rodičů Aničky. Na základě stop DNA na batohu byl policií zadržen recidivista Oto T. (41). Vzápětí byl ale propuštěn a je vyšetřován na svobodě.

Text výzvy rodičů Aničky Janatkové

Jsme rodiče zmizelé Aničky Janatkové a obracíme se touto cestou na nejširší veřejnost. Do dnešního dne policisté v rámci vyšetřování případu prověřili nebo ještě prověřují více než 1200 poznatků. Zatím ale žádný nevedl k záchraně Aničky. Jako rodiče nechceme jen čekat. Proto dáváme novou výzvu.

Tomu, kdo zachrání a vrátí nám Aničku, vyplatíme odměnu 3,5 milionu Kč. Stejnou odměnu předáme tomu, kdo poskytne konkrétní a spolehlivé informace vedoucí k osobě, která stojí za zmizením naší Aničky. Důležité informace, prosím, volejte na telefonní číslo rodiny 733 678 531.

Prosíme Vás o nové a zcela konkrétní informace a současně prosíme o pochopení všechny senzibilní osoby, odložte svá podání nebo je předávejte na linku 158.

Děkujeme Vám.

Miroslava Janatková, Miloš Janatka

V Praze 9. 11. 2010

Několik dní po zmizení Aničky vystoupil otec holčičky Miloš Janatka v TV Nova s emotivní výzvou, ve které únoscům nabízí 3, 5 milionu. "Teď mluvím k vám, vy máte... Aničku. Dám vám tři a půl milionu korun, když ji do zítřejšího poledne pustíte na svobodu. Propusťte Aničku a my vám pomůžeme," říká nešťastný otec.

Mapa trasy cesty Aničky ze školy. Pro zvětšení klikněte na mapu.

661568:gallery:true:true

Pátrání pokračuje

Pátrání po zmizelé Aničce Janatkové (9) nekončí. Specialisté z policejního týmu Anička se podle informací Blesku rozdělili na skupinky. Jedna z nich se zabývá i podnikatelskou činností otce a finančními toky na jeho účtu. Další prověřuje všechny sousedy Janatkových.

Mezi vyšetřovacími verzemi je kromě obávaného útoku devianta stále také únos a vydírání. Kriminalisté proto prověřují vše, co těmto variantám nasvědčuje. "Ze sedmdesátičlenného týmu Anička vznikly skupinky. Každá z nich se zajímá o něco jiného," vysvětlil Blesku zdroj blízký policii. Jednou z nich je parta, která prověřuje otcovu podnikatelskou činnost.

Pomsta otci Aničky?

Podle našich informací byl totiž v minulosti zapojen do privatizace CS fondů, které stály některé podílníky životní úspory. Chtěl se snad někdo z nich pomstít právě Miloši Janatkovi? Zkoumají se ale i finanční toky na účtech rodiny. "Hledají cokoli, co by mohlo ukazovat na případné vyděrače či únosce," dodal zdroj.

Další skupina se zajímá i o některé sousedy. A stále jsou v Troji i kriminalisté v civilu, kteří obcházejí obyvatele. Neexistuje prý jediný zvonek v širokém okolí, který by pátrači nezmáčkli.

"Vyšetřovací tým tvoří lidé napříč všemi problematikami. Pracují v něm nejzkušenější kriminalisté. Jsou jim ale k ruce i uniformované složky a speciální psi," řekla Blesku policejní mluvčí Andrea Zoulová.

mordechai ( 14. listopadu 2010 22:58 )

Nápad s čipováním dětí jsem měl již cca před 5 lety, když se komusi ztratilo dítě, asi 3 letý chlapec - podobně jako teď Anička, a policie ho našla umrzlého v brázdě na poli asi 2 km od domova. Hrůza a muka, jaká museli tehdy jeho rodiče zažívat a dnes zažívají rodičě Aničky si asi nikdo neumíme představit. Myslím, že kdybychom se těchto rodičů zeptali, zda by si nechali očipovat dítě a tím výrazně zvýšili naději na jeho nalezení, bez váhání by dnes všichni souhlasili. Argumenty typu, že někdo bude tyto děti sledovat na počítači kde zrovna jsou - no a co? Tak jsou ve školce, na hřišti, doma nebo u babičky. Je mi úplně jedno, jestli se nějaký policejní technik občas podívá, kde se zrovna pohybuje moje dítě. Myslím si ale, že toto nikoho nezajímá - co je na tom proboha zajímavého? Když jde o záchranu života, v zimním počasí rozhodují hodiny. Staršímu dítěti lze čip bez problému později vyjmout, ale proč ho nedat těm malým bezbranným tvorečkům a zvýšit naději na záchranu jejich životů, když je nemůžeme mít 24 hodin na očích? Proboha kdo by jim sekal ruce? A když, tak je to vrah a stejně dítě zabije, ale za ty stovky "zaběhnutých" dětí, které nemohou najít cestu domů a zemřou na podchlazení, žízní nebo hlady, je třeba něco udělat. Tak proč nevyužít nejnovější technologie k něčemu skutečně humánnímu a prospěšnému?

derek ( 13. listopadu 2010 23:43 )

ke cti jí slouží ,že už hledá měsíc. Ale chce to výsledek a posun zatím to spíš vypadá ,že se točí v kruhu za svým ocasem. A naděje na nalezení jsou čím dál tím menší a menší.

carina ( 13. listopadu 2010 01:09 )

rozumný člověk pochopí, že jde o překlep a hlupák je šťastný, že může poukázat na chybu

derek ( 12. listopadu 2010 22:53 )

No jestli máte info přímo od zdroje. Tak je česká policie ještě zoufalejší než jsem si kdy myslel. Aby jste doběhli koholiv nemusíte ho mlátit seznamem ani ho zdrogovat stačí nemít v hlavě úplně nasráno.

derek ( 12. listopadu 2010 22:47 )

Jo za všechno může Ota jasně a proto ho Policie obvinila pouze z omezování osobní svobody Aničky ,tedy že má prázdné ruce.

Zobrazit celou diskusi