Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Aničku nehledali pořádně, tvrdí psovodka, kterou si najala rodina

Autor: rvs, Kšim - 
19. října 2010
13:54

Pátrání po Aničce (9), která minulou středu zmizela beze stopy cestou ze školy, je stále bezvýsledné. Rodiče se proto přestali spoléhat jen na policii a začali pátrat na vlastní pěst. Po neúspěšné nabídce 3,5 milionu korun si najali zkušenou psovodku, která tvrdí: "Policie pátrání zanedbala, Anička může v okolí školy ještě být."

Veronika Zemanová se psem Arminem a fenkou Connie v noci ze soboty na neděli prohledávala oblast v Troji, kde se Anička ztratila. Reportérům Blesk.cz se ji podařilo kontaktovat. Oblast podle jejích slov ještě zdaleka není dokonale propátraná a Anička tam může ještě stále být.

Jak jste se k pátrání po Aničce dostala?

"Pátrala jsem na žádost rodiny. Kontaktovali mne přes známého v sobotu v osm hodin večer a za tři hodiny už jsme byli na místě. Zůstali jsme tam až do pěti."

Kde všude jste pátrali?

"Místo, kde jsme hledali, bylo vybráno podle informací od senzibilů a také podle toho, kde policie pátrala méně. Prostor jsme si rozdělili na sektory a prohledávali jsme lesíky a křoviny. Hledali jsme i na třech zahrádkách, kam nás jejich majitel pustil."

Co jste našli?

"Bohužel nic. Pátrali jsme jen na malé části území. Na důkladné prohledání by bylo potřeba mnohem více času i nasazení více psů."

Bylo pátrání policie dostatečné?

"Pátrání se psy mělo na místě začít už ve středu, což se nestalo. Ve čtvrtek v podvečer pak policie hledání ukončila, místo aby pokračovali přes noc, kdy je hledání se psy nejvhodnější. Ze strany policie tam došlo k zanedbání. Ten prostor navíc podle mě není vhodný na rojnici, ani na vrtulník s termovizí, na to je moc členitý. Pátrání se psy je vhodnější, pes za příhodných podmínek ucítí lidský pach až na 200 metrů."

Může Anička ještě v oblasti být?

"Podle mého názoru ano, celé to prohledané rozhodně není. Ta oblast je obrovská a některá místa byla propátraná jen v rojnici bez psů. Na jiných místech pátrali třeba dva psi, ale k důkladnému propátrání terénu by jich bylo potřeba třicet."

Budete v pátrání pokračovat?

"Pokud budeme znovu požádáni, rozhodně ano. Pracujeme zadarmo, jen proto, že chceme pomoci. Opravdu si myslím, že nasazení speciálně vycvičených psů je v tomto případě a v takovém terénu to nejvhodnější."

barborkama ( 6. prosince 2010 11:48 )

To je blbost z jednoho důvodu velká frekventace lidí ,pejskaři , ženský s kočárky,auta co tam jezdí dělám tam 18 let okrskáře.

veronikazemanova ( 5. listopadu 2010 20:41 )

Dobrý den, dovolte mi, abych uvedla pár věcí na pravou míru. 1. naši psi nehledají pachovou stopu, ale jakýkoli lidský pach v prohledávané lokalitě. Takže nám je jedno, jestli je terén prošlapaný a jestli je člověk třeba deset dní v lese. 2. Nejsem amatér a nejsem psovod, který hledá za peníze (více o mně na www.working-dogs.eu). Jsem diplomovaný zdravotnický záchranář a k tomu mám vystudovanou kynologii. V záchranné kynologii dělám přes deset let výcvikáře. Výcvik mých psů mě a mojí rodinu stojí 50.000,- až 100.000,- ročně. Vrátí se mi zpět tak 10.000,- Kč. 3. Rodina si mě nenajala, volali mi na žádost rodiny profesionálové na plošné pátrání, protože mám v tomto oboru kvalifikovaného psa. 4. Neznevažuji práci našich Slovenských kolegů!!! Neznevažuji práci policie!!! Co se týče slovenských psovodů, nikde jsem o nich nemluvila a nikde jsem nekomentovala jejich práci. Moji čeští kolegové psovodi, kteří o nich psali, napadali postup policie, né Slováky! Policie má k dispozici desítky profesionálních psovodů a své vlastní psovody, které nepovolala. Všichni atestovaní psovodi (atestace provádí Ministerstvo vnitra) pracují zadarmo (pokud tedy nesedí doma jako v případě Aničky). To znamená, že mí kolegové napadali špatný systém, kdy policie tyto psovody nepovolala, tím nejen neudělala vše v první dny pro nalezení Aničky (vyjadřuji se pouze o jejich práci v terénu nikoli vyšetřování) a navíc ani nešetří peníze, které nemá. 5. Slovenští kynologové jsou záchranáři, nikdo jim nebere snahu pomáhat a v této aféře jsou zcela nevině. Pomohli. Zato jim obrovský dík. Znovu opakuji, že problém je v tom, že pátrali pouze dva psovodi ze Slovenska, zatímco desítky kvalifikovaných psů leželo doma!

drnr ( 23. října 2010 07:18 )

Mám sestavenou skupinu zdravotníků a jsme ochotni přijet pomoct pátrat po Aničce.Kontakt 608 121244

anelam ( 20. října 2010 14:54 )

1.měli být nasazeni psi,až potom rojnice policistů Po delší době ani psi moc nepomohou,je tam mnoho pach stop,psi jsou pak zmatení,neví co hledat.

bental ( 20. října 2010 12:53 )

Ať rozšíří okruh hledání!!

Zobrazit celou diskusi