Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nečas vydal prohlášení a omluvil se. Blesk: A teď tu demisi!

Nečas se omlouvil za jednání Jany Nagyové, mimo jiné své manželce Radce.
Nečas se omlouvil za jednání Jany Nagyové, mimo jiné své manželce Radce.  (Autor: ČTK)
Autor: ljš - 
15. června 2013
16:44

Loď se potápí, ale premiér Nečas se stále zuby nehty drží funkce. Šéfku svého kabinetu Janu Nagyovou už zjevně hodil přes palubu. V prohlášení, které vydal po jejím vzetí do vazby, už slova o důvěře nenajdete, jen omluvy.

Nečas dal od činů své nejbližší spolupracovnice a podle vyšetřovatelů také své současné partnerky Jany Nagyové ruce pryč. "Nikdy jsem nerozhodl ani nebyl informován o údajném sledování osob, jejichž jména jsou v současné době skloňována v médiích. Pokud se tak opravdu stalo, považuji to za závažné pochybení," píše Nečas ve svém prohlášení.

"Přestože jsem o tomto konání nevěděl, hluboce toho lituji a omlouvám se všem, kterých se mělo týkat," kál se Nečas. Omluvil se tak své manželce Radce, se kterou se rozvádí, a také dvěma pracovníkům Úřadu vlády. Všichni se totiž zřejmě stali oběťmi sledování vojenskou tajnou službou.

Nagyová končí

Zatímco v případě šéfky svého kabinetu již Nečas pochopil, že její postavení je neudržitelné, o svém odstoupení nechce nadále nic slyšet.

V úřadu tak zatím končí pouze Nagyová. "Je logické, že po obvinění a následném uvalení vazby na paní Janu Nagyovou nemůže dále pokračovat v pozici vrchní ředitelky Sekce kabinetu předsedy vlády. Věřím, že dojde k rychlému a nestrannému vyšetření všech okolností souvisejících s tímto případem," vyjádřil se.

Co si o Nečasově prohlášení myslíte? Svůj názor můžete vyjádřit v diskusi pod článkem.