Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tak si žije prezident naší země: Co dostane Zeman?

Autor: Jindřich Bíč - 
27. ledna 2013
05:45

Nový prezident začne vykonávat svou funkci každou chvíli. Jako hlava státu dostane k dispozici prostory a prostředky, na které má nárok jenom prezident. Podívejte se, na co se zvolený kandidát může těšit.

Tady obědvá

Zlatý salonek je prostor, do kterého se dostanou pouze významní hosté hlavy státu. Jeho stěny jsou pokryty plátkovým zlatem. Nad vstupními dveřmi se nachází drobné plastiky od autora Damiána Pešana. Prezident v tomto salonku pořádá obědy s významnými návštěvami.

Zlatý salonek je prostor, do kterého se dostanou pouze významní hosté hlavy státu. Zlatý salonek je prostor, do kterého se dostanou pouze významní hosté hlavy státu. | archiv Nedělního Blesku

Tímhle létá

Airbus A-319CJ je letadlo určené pro leteckou dopravu prezidenta. Ten tu má veškerý komfort. Je zde kompletně vybavená koupelna s umyvadlem, záchodem a sprchou, ale třeba Václav Klaus tvrdí, že ji nikdy nepoužil. Dále je zde dvojice křesel s rozkládacím stolkem. V křesle směřovaném po směru letu sedí prezident a naproti němu jeho manželka.

Vládní Airbus A-319 CJ Vládní Airbus A-319 CJ | army.cz

Tady relaxuje

Barokní zámek Lány je oficiálním letním sídlem českých prezidentů. Nachází se v obci Lány, kousek od Kladna. Asi 2 km od zámku se nezlézá vila Amálie, kde se konají vládní schůzky. Kolem zámku je obora, která slouží k chovu ušlechtilé lovné zvěře jako jsou jeleni, daňci, mufloni nebo jeleni sika.

Barokní zámek Lány je oficiálním letním sídlem českých prezidentů. Nachází se v obci Lány, kousek od Kladna. Barokní zámek Lány je oficiálním letním sídlem českých prezidentů. Nachází se v obci Lány, kousek od Kladna. | archiv Nedělního Blesku

Odtud vládne

Na Pražském hradě prezident sídlí, ale kdo by si myslel, že ho při procházce po nádvoří, potká, je na omylu. K přesouvání hlavy státu totiž slouží podzemní prostory, které byly postaveny architektem Plečníkem. Tyto prostory jsou důležité hlavně pro prezidentovu bezpečnost. Díky nim se dá totiž zamezit nepříjemným střetnutím s širokou veřejností a případným útokům.

Na Pražském hradě prezident sídlí, ale kdo by si myslel, že ho při procházce po nádvoří potká, je na omylu. Na Pražském hradě prezident sídlí, ale kdo by si myslel, že ho při procházce po nádvoří potká, je na omylu. | archiv Nedělního Blesku

Tady bydlí

Tohle je Lumbeho vila. V roce 2003 si ji Václav Klaus vybral jako místo, kde bude bydlet. Nejdříve ale bylo potřeba ji zrekonstruovat. Opravy byly velice nákladné kvůli bezpečnostním opatření. Náklady nakonec činily padesát dva miliony korun.

Tohle je Lumbeho vila. V roce 2003 si ji Václav Klaus vybral jako místo, kde bude bydlet. Tohle je Lumbeho vila. V roce 2003 si ji Václav Klaus vybral jako místo, kde bude bydlet. | archiv Nedělního Blesku

Tímhle jezdí

Prezident používá dva vozy. Škodu Superb a Audi A8, ve kterém je vidět mnohem častěji. Proč? Možná rozhoduje i cena. Zatímco Superb lze se vším příslušenstvím pořídit za 1, 5 milionu korun, Audi A8 se všemi vymoženostmi přesahuje cenu tří milionů.

Prezident používá dva vozy. Škodu Superb a Audi A8, ve kterém je vidět mnohem častěji. Prezident používá dva vozy. Škodu Superb a Audi A8, ve kterém je vidět mnohem častěji. | archiv Nedělního Blesku

Tady přijímá návštěvy

Habsburský salon je místo, kde se prezident bude setkávat se svými zahraničními protějšky. Jako jediné místo z celého pražského hradu si zachoval podobu z konce osmnáctého století. Na stěnách jsou pověšeny obrazy.

Hasbsburský salon je místo, kde se prezident setkává se svými zahraničními protějšky. Hasbsburský salon je místo, kde se prezident setkává se svými zahraničními protějšky. | archiv Nedělního Blesku

nutelka0 ( 27. ledna 2013 19:05 )

verajc ( 27. ledna 2013 16:19 )

Pisálkové se opět předhánějí kdo zaujme více - proč neukazovali v čem jezdil Venda s Dášou, asi měli Trabanta a bydleli pod stanem.Hned měnili interiér a Šípek jim ho vylepšoval. To je ta demokracie vyložena - každý jak se mu to hodí.V prvém kole jsem ho také nevolil, ale nakonec si mě získal.Vyhrál ve všech regionech mimo Prahu.To je sama republika pro sebe.

zaviracispendlik ( 27. ledna 2013 14:20 )

asi tam často škrábou zdi

zaviracispendlik ( 27. ledna 2013 14:19 )

viděla jsem rozhovor s bezdomovcem a ten šel volit karla

tomasfr ( 27. ledna 2013 13:21 )

 Šmela začínají http://www.teashare.net/yzxqbx9532xt/slouf_zemanovi_bude_radit.png.htm

Zobrazit celou diskusi