Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Rekordní bochník chleba o průměru 119 cm změřil v Kyjově kníže Karel

Autor: Ondřej Požár - 
6. ledna 2013
19:23

Čtyři a půl hodiny stačily čtyřem majitelům kyjovské pekárny, aby vytvořili největší tuzemský bochník chleba. Ten měří v průměru téměř 1,2 metru a jeho obvod dosahuje skoro čtyři metry! V Kyjově na Hodonínsku ho v neděli změřil kníže Karel Schwarzenberg.

„Jeho průměr je 119 cm a jeho obvod měří 374 cm. Padlo na něj 17 kg pšeničné a žitné mouky, 12 litrů vody, půl kila droždí, sůl a kmín,“ vypočítává komisař Miloš Vosyka z agentury Dobrý den.

Ta pecen zapíše do české knihy rekordů. Rekordní bochník s ním měřil na kyjovském náměstí u radnice prezidentský kandidát Schwarzenberg, který ocenil, že bratři Havlíčkové upekli chléb z tradičních českých surovin bez chemických přísad.

„Tento rekordní bochník, který má výšku 10,7 centimetru a váží 25 kilogramů, předčil největší chléb z Pelhřimova, zapsaný do knihy rekordů před zhruba devíti měsíci,“ upřesnil komisař Vosyka.

Video Rekordní bochník má v průměru 119 cm - Ondřej Požár
Video se připravuje ...

Podle něj evidují v české databázi rekordů hned několik chlebových rekordů, například model Karlštejna vyrobený z chlebového těsta, na němž se však prý už bohužel podepsal zub času.

Kyjovský kmínový bochník však zhruba tři stovky diváků pod pódiem před místní radnicí neochutnaly, protože ho majitelé odvezli do pekárny Hapek, kde bude vystavený.

Ministra zahraničí Schwarzenberga ještě před měřením rekordního bochníku zastavili koledníci z Tříkrálové sbírky, do jejichž kasičky strčil tisícovku.

plastik ( 7. ledna 2013 18:08 )

A kvas je asi z čeho?Kvásek se dělá z droždí ty chytráku.

vlaku ( 7. ledna 2013 00:31 )

Juro, to jste měli upéci k tomu novoročnímu gulášu !!!

vlaku ( 7. ledna 2013 00:15 )

Hlavně, že blekota dal 3 králům tisícku. Doufám, že eur?

mrtvejkomunista ( 6. ledna 2013 21:54 )

A ty nejsi žádnej okamura, ale pitomio.

okamura ( 6. ledna 2013 21:38 )

Vážená redakce. Jednou p ro vždy a pro všechny občany této země. V této zemi od roku 1921 žádný hrabě, ani kníže nežije a nemůže podle zákona ani býti tak oslovován.Překračování tohoto zákona je trestné jako "přečin" a je tam sazba 1-3 roky.

Zobrazit celou diskusi