Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Mrazivé varování pro Ukrajinu: Rusové mají desetkrát víc munice, tvrdí americký generál

Autor: DVL, swp - 
12. dubna 2024
19:40

Velící generál armády Spojených států amerických v Evropě a Africe Christopher Cavoli nedávno varoval před hrozbou - Ukrajinci podle něj budou v následujících týdnech přestřeleni Rusy deset ku jedné. Informoval o tom britský deník Daily Mail.

Nejvyšší generál amerických sil v Evropě ve středu řekl Kongresu, že Rusko bude mít během týdnů desetkrát více munice než Ukrajina, pokud Kongres brzy neschválí další balíček pomoci.

„Ukrajinci jsou nyní přestřeleni ruskou stranou pět ku jedné,“ varoval ve čtvrtek armádní generál Christopher Cavoli, od roku 2020 velící generál armády Spojených států amerických v Evropě a Africe. Řekl to na jednání na půdě Senátu.

„Takže Rusové vystřelí na Ukrajince pětkrát více dělostřeleckých granátů, než jsou Ukrajinci schopni vypálit zpět. Během několika týdnů to bude 10 ku jedné. Nemluvíme o měsících. Nemluvíme hypoteticky,“ pokračoval s mrazivým varováním Cavoli.

Zatímco pokračují politické bitvy ve vládě USA, hrozná situace na bojišti na Ukrajině se zhoršuje. Cavoli zákonodárcům řekl, že v tomto konfliktu byl americký tok 155mm dělostřeleckých granátů záchranou. „Největším zabijákem na bojišti je dělostřelectvo. Ve většině konfliktů, ale v tomto rozhodně. A pokud by Ukrajině došla munice, stalo by se tak kvůli tomu, že jsme jim munici přestali dodávat – protože my dodáváme té munice lví podíl,“ řekl Cavoli.

Rusové zvýšili výrobu

Ruská vlastní výroba raket se zvýšila a každých pár dní může nepřátelská země zahájit rozsáhlé útoky. Pokud by zásoby ukrajinské protivzdušné obrany došly, „tyto útoky by absolutně ochromily ekonomiku a občanskou společnost i ukrajinskou armádu, pokud by se bránila bez americké pomoci,“ řekl Cavoli.

„Jejich schopnosti bránit svůj terén, který v současnosti drží, a jejich vzdušný prostor budou slábnout, bez pomoci to bude rychlé," pokračoval.

Vedoucí představitelé americké armády později během dne přednesli podobná hrozivá varování podvýboru pro obranu Sněmovny reprezentantů s tím, že nedostatek munice je kritickým problémem jak pro Ukrajinu, tak pro americkou armádu.

„Strana, která nemůže střílet, prohrává a v tuto chvíli začíná být Ukrajina skutečně pod tlakem. Takže jsem velmi znepokojena,“ řekla při jednání náměstkyně ministra obrany Christine Wormuthová. „Viděli jsme, jak Ukrajina před pár měsíci ztratila nějaké území. A myslím, že existuje reálné nebezpečí... že by Rusové někde mohli učinit průlom.“

Pokud Kyjev padne, mohlo by to ohrozit ukrajinské pobaltské sousedy, kteří jsou členy NATO, a potenciálně zatáhnout americké jednotky do prodloužené evropské války.

21:59
Dnes

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:39
Dnes

Běloruské úřady dnes prohlásily běloruský servis německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle (DW) za extremistickou organizaci a zakázaly veškeré jeho aktivity v zemi. Stanice o tom informovala na svém webu. V praxi to znamená, že každému, kdo s médiem spolupracuje, hrozí až sedmiletý trest vězení, napsala agentura AP.

21:13
Dnes

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie. Podívejte se na novou fotografii z dnešního útoku.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa