Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ukrajina pod ruskou palbou: Po raketových útocích milion lidí bez proudu, cílem byla energetika

Aktualizováno -
22. března 2024
13:38
Autor: ČTK - 
22. března 2024
07:19

Rusko v noci podniklo rozsáhlý vzdušný útok na ukrajinský energetický sektor, uvedli ukrajinští činitelé. Šéf společnosti Ukrenerho Volodymyr Kudryckyj ho označil za největší úder na energetiku země od začátku ruské invaze. Bez elektřiny je podle Kyjeva přes milion odběratelů. Zásah je hlášen i z tamní největší vodní elektrárny. Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila 92 ze 151 ruských střel a bezpilotních letounů, uvedl velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk. Agentura AFP informuje s odvoláním na ukrajinské úřady o nejméně pěti zabitých lidech. Ruské ministerstvo obrany podle agentur uvedlo, že údery byly součástí odvety za dřívější útoky na ruské území.

Ukrajinští energetici po několika hodinách obnovili hlavní vnější napájení Záporožské jaderné elektrárny, oznámila dnes dopoledne ukrajinská společnost Enerhoatom. Ukrajinské úřady dříve informovaly, že Rusko během rozsáhlého nočního vzdušného úderu zasáhlo mimo jiné nedalekou Dněperskou vodní elektrárnu, která podle agentury AP zásobuje elektřinou Záporožskou jadernou elektrárnu. Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi po útoku uvedl, že jaderná elektrárna přišla o připojení k hlavnímu vysokonapěťovému vedení, ale fungovalo záložní napájení.

O opravě vedení vysokého napětí, které atomové zařízení zásobuje elektřinou, podle agentury Reuters dopoledne informovalo také Ruskem dosazené současné vedení Záporožské jaderné elektrárny. Tu obsadily ruské invazní síly krátce po svém vpádu na Ukrajinu v roce 2022. Od té doby panují obavy o bezpečnost atomové elektrárny, která je považována za největší v Evropě a nachází se nyní u frontové linie. Rusko a Ukrajina se v minulosti navzájem obviňovaly z jejího ostřelování.

V elektrárně je šest reaktorů, které jsou odstavené a nevyrábějí elektrickou energii. Je v nich ale velké množství jaderného paliva, které je nutné udržovat v bezpečném stavu a chladit. Proto zařízení potřebuje externí dodávky elektřiny. Ty v současné době zabezpečují dvě vysokonapěťová vedení, z nichž to hlavní se dnes dočasně ocitlo mimo provoz. Podle ukrajinských úřadů se tak stalo v souvislosti s rozsáhlým vzdušným úderem, které Rusko podniklo na Ukrajinu v noci na dnešek a které zasáhlo i Dněperskou vodní elektrárnu.

Podle agentury Unian invazní síly udeřily i na Dněperskou vodní elektrárnu (DniproHES) v Záporoží, která je největší na Ukrajině. „Bohužel byla zasažena i největší ukrajinská vodní elektrárna DniproHES,“ uvedla ukrajinská státní společnost Ukrhidroenerho. V zařízení podle ní vypukl požár, se kterým bojovali hasiči. „Protržení (hráze přehrady) nehrozí. Situace na přehradě je pod kontrolou,“ dodala firma.

Válka Rusko vs. Ukrajina
14:29
27. 4. 2024

Rusko bude hledat cesty, jak překonat případné sankce, které by Evropská unie mohla uvalit na jeho aktivity v oblasti zkapalněného zemního plynu (LNG). Uvedl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který takové sankce označuje za nezákonné. Varoval zároveň, že takové sankce by měly negativní dopady na evropský průmysl.

Očekává se, že Evropská komise (EK) v rámci dalšího balíku sankcí vůči Rusku poprvé navrhne restrikce zaměřené na ruský LNG. Podle čtvrtečních informací zdrojů agentury Reuters z EU by balík neměl obsahovat zákaz dovozu ruského LNG do Evropy. Jeho součástí by ale měly být sankce vůči třem ruským projektům na produkci LNG, které ještě nezahájily provoz, a zákaz překládky ruského LNG z jednoho plavidla na jiné v EU, sdělily zdroje.

„Pokračují snahy o vytlačení Ruska z energetických trhů,“ uvedl dnes Peskov. „Je to samozřejmě výhodné především pro Spojené státy,“ dodal. „Pro konečné spotřebitele, zejména evropský průmysl, to bude znamenat dražší plyn,“ dodal.

13:49
27. 4. 2024

OBRAZEM: Hasiči likvidují požár v Ivano-Frankivské oblasti, který vzplál po ruském bombardování.

12:50
27. 4. 2024

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

Ředitel společnosti Ukrhidroenerho Ihor Syrota Rádiu Svoboda řekl, že není jasné, zda bude možné v jednom ze dvou energetických bloků vodní elektrárny obnovit provoz. Poškozena je i hráz, píše server Ukrajinska pravda. Ukrajinská prokuratura podle agentury Reuters později uvedla, že Rusko zasáhlo elektrárnu DniproHES v noci osmkrát.

Ukrajinská společnost Enerhoatom po útoku reagovala prohlášením, že hrozí vznik mimořádné situace. MAAE, která má v Záporožské jaderné elektrárně své pozorovatele, posléze uvedla, že podle jejího generálního tajemníka stále fungovalo záložní napájení. „Na pozadí zpráv o vojenských akcích na Ukrajině ztratila Záporožská jaderná elektrárna spojení s hlavním vedením 750kV, funguje záložní vedení 330kV,“ uvedl podle MAAE Grossi.

Záporožská jaderná elektrárna se za dobu ruské invaze ocitla bez vnějšího napájení elektřinou už několikrát a musela se přitom spoléhat na záložní dieselové generátory, podotkl Reuters. Podle úřadů tyto situace vyvolávají riziko jaderné havárie.

Rusové dohlížející na chod elektrárny původně podle Reuters uvedli, že jedno ze dvou vysokonapěťových vedení, která zásobují Záporožskou jadernou elektrárnu elektřinou, je mimo provoz. Ukrajinská společnost Enerhoatom reagovala prohlášením, že tato situace je krajně nebezpečná a hrozí vznik mimořádné situace.

Agentura Reuters s odvoláním na ruské ministerstvo obrany také napsala, že ruská protivzdušná obrana sestřelila osm raket nad Belgorodskou oblastí, která sousedí s Ukrajinou.

Ruské síly ukrajinskou elektrárnu okupují od března 2022, její bloky jsou odstaveny. Grossi v únoru při návštěvě v Kyjevě varoval, že bezpečnost jaderné elektrárny i tak zůstává křehká. V elektrárně jsou pozorovatelé MAAE.

Ukrajina v noci na dnešek čelila rozsáhlému ruskému útoku, při němž v celé zemi platil letecký poplach. Výbuchy zasáhly  Charkov, Záporoží, Dnipro, Sumy či Kryvyj Rih. V Záporoží jsou zničené domy, na místě jsou zranění, informuje agentura Ukrinform.

Šéf společnosti Ukrenerho Volodymyr Kudryckyj ho označil za největší úder na energetiku země od začátku ruské invaze. Bez elektřiny je podle Kyjeva přes milion odběratelů. Zásah je hlášen i z největší vodní elektrárny. Prezident Volodymyr Zelenskyj na Telegramu napsal, že Rusové útočili téměř 90 raketami a vyslali přes 60 dronů. Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila 92 ze 151 ruských střel a bezpilotních letounů, uvedl velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk. Ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko informuje o nejméně dvou mrtvých, další lidé jsou zranění nebo pohřešovaní.

Předběžně bylo zničeno sedm domů a 35 jich bylo poškozeno. Jsou zranění,“ uvedl na telegramu šéf vojenské správy v Záporožské oblasti Ivan Fedorov, podle něhož Rusové na město zaútočili 12 raketami.

„Charkov je pod palbou. Buďte opatrní,“ vyzval ráno zase zdejší občany starosta Ihor Terechov, podle něhož exploze ve druhém největším ukrajinském městě způsobily několik požárů.

Cílem útoků ruských raket podle Terechova pravděpodobně bylo přerušení dodávek elektrické energie. Kvůli jejím výpadkům má město potíže i se zásobováním pitnou vodou.

Také ve městě Kryvyj Rih byla zasažena zařízení kritické infrastruktury.

Letecký poplach se rozezněl  i v metropoli Kyjevě, kde úřady obyvatele vyzvaly, aby šli do krytů. 

Video  Český velvyslanec v Kyjevě: Ukrajinci se cítí zklamaní. Za pomoc Čechů jsou ale velmi vděční.  - Bára Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa