Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Dojatá žena Navalného děkuje za „nekonečnou řadu“ lidí při rozloučení: Skutečná láska lidu!

Autor: ČTK - 
4. března 2024
21:55

Vdova po ruském opozičním politikovi Alexeji Navalném Julija dnes poděkovala tisícům lidí, kteří hodiny stáli ve frontě před Borisovským hřbitovem v Moskvě, aby se mohli rozloučit s jejím zesnulým manželem. Vděk vyjádřila v příspěvku na sociální síti X. Navalnyj zemřel podle ruských úřadů 16. února ve vězení, pohřben byl minulý pátek.

„Mnoho lidí se diví, proč Alexej bojoval tak tvrdě a nikdy se nevzdával. Kvůli vám. Kvůli nádherným, odvážným a čestným lidem, kteří teď stojí v nekonečné řadě, aby se s ním rozloučili. Děkuji vám. To je skutečná láska lidu,“ napsala Navalná. K příspěvku přidala záběry na frontu lidí před hřbitovem.

Navalnyj patřil mezi nejostřejší kritiky ruského prezidenta Vladimira Putina. Jeho smrt v trestanecké kolonii za polárním kruhem oznámily úřady 16. února. Bylo mu 47 let. Na páteční pohřeb v moskevské čtvrti Marjino přišly tisíce Navalného přívrženců, aby mu vzdaly poslední poctu.

Navzdory varování Kremlu před konáním nepovolených shromáždění mnozí vykřikovali Navalného jméno a skandovali hesla jako „Rusko bez Putina“ a „Putin je vrah“ či „Ne válce“. O víkendu lidé stáli ve frontách před Borisovským hřbitovem, aby na Navalného hrob mohli položit květy, připomněla agentura Reuters a dodala, že Julija Navalná obvinila Putina, že nechal jejího muže zavraždit. Kreml nařčení odmítá, k pohřbu Putinova oponenta se odmítl vyjádřit.

Ruský soud dnes potrestal Moskvanku, která během Navalného pohřbu zvolala „Hrdinům sláva!“, pokutou ve výši 1500 rublů (asi 380 Kč) za „použití zakázané symboliky“, uvedl dnes server OVD-Info, který se specializuje na monitorování zásahů policie.

Vykřiknuté heslo je součástí ukrajinského zvolání „Sláva Ukrajině!“ následovaném odpovědí „Hrdinům sláva!“ Pro ženu si strážci pořádku přišli k ní domů již v pátek večer, ale nebyla doma. V neděli, kdy se vrátila domů i s dítětem, policisté přišli znovu a odvezli ji na strážnici, kde ji nechali přes noc. Příbuzní Moskvanky tvrdí, že z kukátka ve dveřích jejího bytu se po návštěvě policistů stala díra ve dveřích, dodal server.

14:13
Dnes

Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská strana se zatím k ruskému tvrzení nevyjádřila, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu.

Novobachmjutivka leží severozápadně od města Avdijivka, odkud ruské invazní síly vytlačily ukrajinské obránce po měsících bojů letos v únoru.

13:22
Dnes

„Polovina německých tanků, které zaútočily na Polsko v roce 1939, byla ve skutečnosti česká. Tedy - jestli Putin získá Ukrajinu, bude silnější. A tehdy budeme mít větší problém,“ varoval Sikorski před možným ruským ovládnutím ukrajinských průmyslových a vojenských kapacit. „Je lepší zastavit Putina na Ukrajině, 500 či 700 kilometrů na východ odtud,“ odpověděl na otázku, zda by mělo smysl poslat na Ukrajinu pozemní vojska.

12:33
Dnes

„Ruský teror je možný jen proto, že máme méně zbraní a rozhodnutí na ochranu života, než má Rusko prostředků na jeho ničení,“ tweetuje prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Každý ví, jak účinné jsou Patriot, IRIS-T, NASAMS, Hawk a další moderní systémy protivzdušné obrany. Potřebujeme je tady na Ukrajině: v Charkově, Dnipru, Oděse, Mykolajivu, Chersonu, Donbasu a dalších městech, která trpí ruskými útoky. Každý vůdce, každý stát, každý velvyslanec, který nám nyní pomáhá s protivzdušnou obranou, je nejen ochráncem života, ale také tím, kdo snižuje pokušení Ruska vést válku. Čím méně toho Kreml dosáhne terorem, tím více bude mít zájem usilovat o mír. Musíme k tomu Rusko společně donutit,“ apeluje prezident.

Zobrazit celý online
Video  Alexej Navalnyj den před smrtí  - Profimedia
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa