Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Poslední dny zraněných ukrajinských vojáků v Avdijivce: Čekali na evakuaci, ale přišli Rusové

Autor: DVL, swp - 
22. února 2024
19:24

Ukrajinští vojáci museli uprchnout i z pozice Zenit na jihu ukrajinského města Avdijivka. Nechali za sebou zraněné, kteří nedokázali chodit, aby se pokusili zachránit alespoň své životy. Pro zbylé vojáky pak mělo přijet evakuační vozidlo, ale nedorazilo... místo toho přišli Rusové, zatímco ukrajinští vojáci zoufale volali svým příbuzným, píše britské zpravodajství BBC.

Když ukrajinská armáda opouštěla v sobotu své město Avdijivku, musela tak učinit ve spěchu a bez milosti. „Nechte tam těch 300 zraněných a všechno spalte,“ bylo údajně nařízeno. Někteří z těch, kteří nemohli utéct, byli později zavražděni Rusy při obsazení města.

Vojáci, kteří město chránili, byli součástí 110. samostatné mechanizované brigády. Jednotka se v posledním týdnu ocitla pod zdrcující palbou, když bránila pozici zvanou Zenit, což je opevnění postavené na jihu Avdijivky. Vojáci, kteří tam byli umístěni, se zoufale pokoušeli prchat ruinami města, řekl jeden z nich - Viktor Biliak. 

„Nejstatečnější jsou ti, kteří zemřou“

„Venku nebylo vůbec vidět. Bylo to jen o přežití. Kilometr přes pole. Banda slepých koťat navigovaných dronem. Ostřelování nepřátel. Cesta do Avdijivky je plná ukrajinských mrtvol,“ napsal Biliak na svém instagramu. Jeho velitel ho přes vysílačku informoval, že zranění nebudou evakuováni. Zanechali za sebou šest mužů. Zprávy, které nechali, bylo těžké číst, napsal voják. „Jejich zoufalství, jejich beznaděj. Navždy zůstanou s námi. Nejstatečnější jsou ti, kteří zemřou,“ dodal.

Ukrajinské síly učinily přes víkend rozhodnutí, že město opustí, tím pádem přenechaly Rusku největší vítězství od minulého roku, kdy obsadilo město Bachmut. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že tak bylo rozhodnuto proto, aby se zachránily životy ukrajinských vojáků. 

Jedním z vojáků, kteří v Avdijivce uvízli, byl i 30letý mladší seržant a bojový zdravotník z Dněpropetrovského regionu jménem Ivan Žytnyk, volací značka „Django“. Ve městě bojoval téměř dva roky stejně jako 110. brigáda. 

Byl velmi zraněn a nemohl se hýbat. Při obsazování města zkontaktoval svou sestru Katerynu a další rodinné příslušníky prostřednictvím emotivního videorozhovoru. Kateryna se ptá svého bratra: „Takže... nikdo nejde? Tvoji chlapci jsou tam s tebou, nebo jsi sám?“

„Všichni odešli, všichni se stáhli. Řekli nám, že pro nás přijede auto. Mám dvě zlomené nohy, šrapnel v zádech. Nemůžu nic dělat...“ odpověděl Žytnyk. Řekl, že v Zenitu zůstalo šest vojáků, čtyři nemůžou chodit. 

„Nevím, komu... zavolat,“ odpovídala mu plakající sestra. „Nechápu to. Kdo pro tebe přijede?“ Nikdo ale nepřijel. 

Kateryna později novinářům řekla: „Čekali den a půl na evakuační vozidlo. Když si uvědomili, že pro ně nikdo nepřijede, začali všem volat. Když mi Ivan volal, měl velké bolesti, dali mu všechno, co zbylo, ale jídlo a léky docházely.“

Pak s jejím bratrem mluvil i další příbuzný. „Bratr řekl, že velitel souhlasil, že je vezmou Rusové, protože naši lidé se k nim nemůžou dostat,“ popsala Kateryna a sdělila, že když spolu telefonovali, tak se ve videu objevili ruští vojáci, jak vstupují na pozici, kde Ukrajinci zůstali. 

Další z vojáků, který uvízl na pozici Zenit, byl i Andrij Dubnyckyj. Jeho žena Ljudmyla řekla novinářům: „Mluvili jsme spolu ve čtvrtek v deset hodin dopoledne. Měl zranění v tříslech, byl zmatený, snažil se vtipkovat, začal brečet. Pak jsme si psali... poslední zprávu jsem dostala ve dvanáct hodin, že ho zajmou.“

„Mami, jsem bojovník“

V pátek zveřejnil ruský válečný bloger video, na kterém byla těla mnoha ukrajinských vojáků. Tvrdil, že video bylo natočeno v pátek v Avdijivce. 

Kateryna poznala tělo svého bratra podle oblečení a lahve na pití. Biliak poznal Dubnyckého podle tetování kříže, které měl na paži. Poznala ho i jeho manželka Ljudmila, která video objevila pozdě v noci. „Ve 22:30 jsem našla tohle video, poznala jsem ho podle tetování,“ řekla. „Povolali ho 8. března 2022 a od té doby byl celou dobu v Avdijivce... Mojí dceři byly čtyři měsíce, když byl mobilizován.“

Matka jednoho z dalších vojáků má stejnou hrůznou zkušenost. Heorhij Pavlov, volací značka „Panda“, sloužil od roku 2015 a na Zenitu byl v posledním roce, uvedla jeho matka Inna. „Na evakuační vozidlo čekali tři dny. 14. února byl zraněn od šrapnelů... Moc jsem ho prosila, aby se vzdal, že ho potřebuji živého - má malé 5tileté dítě. Řekl mi: Mami, jsem bojovník,“ řekla jeho matka Inna novinářům. 

Známý ukrajinský válečný bloger Jurij Butusov zveřejnil jména všech šesti vojáků ze Zenitu. „Tito zranění se nemohli sami hýbat a nebylo pro ně žádné dostupné evakuační vozidlo. Kvůli úplnému obklíčení Zenitu by se tam žádné evakuační vozidlo nedostalo,“ napsal Butusov s tím, že Rusové „popravili bezbranné, neozbrojené a zraněné, které zajali“. 

Kancelář generální prokurátory na Ukrajině uvedla, že bylo zahájeno vyšetřování. 110. brigáda vydala v prohlášení, že se pokoušela vyjednávat s ruskými silami o evakuaci zraněných vojáků z pozice Zenit poté, co byla obklíčena. „Souhlasili, že naše zraněné budou evakuovat a pomůžou jim, a že je vymění za jiné válečné zajatce. Našim vojákům bylo nařízeno, aby si zachránili životy,“ stojí v prohlášení. 

Brigáda později prostřednictvím videa zveřejněného ruskými silami zjistila, že vojáci byli zavražděni. „Válka je krutá a náš boj za svobodu příliš vysoký,“ uvedla jednotka. 

12:50
Dnes

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

12:14
Dnes

„Aktuálně neexistují žádné předpoklady pro jednání, protože všichni dobře znají stanovisko Ukrajiny neakceptovat jakékoliv rozhovory. Proto speciální vojenská operace pokračuje,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Připomněl, že Rusové a Ukrajinci při jednáních v Istanbulu už před dvěma lety dohodli mírovou smlouvu. Dokument byl podle něj fakticky parafován, ale Kyjev odmítl smlouvu dotáhnout do konce kvůli „přímému nátlaku Londýna“.

Mluvčí Kremlu dal před dvěma týdny najevo, že případná jednání o míru s Ukrajinou by musela přihlížet k tomu, že Rusko za této války připojilo ke svému území další čtyři ukrajinské oblasti, po poloostrově Krym anektovaném už před deseti lety. I tehdy mluvčí ruského prezidenta před novináři připustil, že necítí žádnou ochotu Kyjeva jednat s Moskvou.

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

Zobrazit celý online

Video  Bývalý velvyslanec Ukrajiny: Mobilizace je nevyhnutelná. Každý by měl být připraven chránit svoji zem.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa